10,3 miljoen voor verbetering Noord-Hollands landschap

Door: Jan Pronk

NOORDHOLLAND - De provincie Noord-Holland investeert 10,3 miljoen euro in haar landschap. Het geld gaat onder andere naar de Stelling van Amsterdam en een nieuw te ontwikkelen groene strook – de Westeinderscheg - tussen Amsterdam en Aalsmeer.

Het is één van de beloftes uit het coalitieakkoord van Gedeputeerde Staten. De afgelopen tijd is uitgezocht welke gebieden binnen afzienbare tijd verbeterd en versterkt kunnen worden. Daarbij is ook expliciet gekeken naar meer mogelijkheden voor recreatie.

Westeinderscheg
Gedeputeerde Esther Rommel: “Met deze grote bedragen kunnen we echt wat betekenen voor ons landschap. Ik ben met name onder de indruk van de mogelijkheden van de Westeinderscheg. De druk op het groen in de metropoolregio Amsterdam blijft onverminderd groot. Door dit gebied onder het Amsterdamse Bos in te richten voor recreatie en natuur, krijgen inwoners een nieuwe mogelijkheid om de rust op te zoeken. Daarom reserveren we hier ruim 2 miljoen euro voor.”

Stelling van Amsterdam
De liniedijken van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rondom Amsterdam en aangelegd tussen 1880 en 1914, zijn aangemerkt voor een opknapbeurt. Liniedijken zijn speciaal aangelegde dijken om inundatiewater tegen te houden en wapens achter op te stellen. Ook recreatieve en educatieve mogelijkheden worden meegenomen. Hiervoor reserveert de provincie 2 miljoen euro.

Oer-IJ en buitenpoort Castricum
4 miljoen euro gaat naar het versterken en verbeteren van het groen in de bijzondere provinciale landschappen van Schagen en Noord-Kennemerland. Ook wordt van dit bedrag de beleving van het getijdenlandschap van de Oer-IJ verbeterd. Deze zijtak van de Rijn stroomde eeuwen geleden tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar en mondde uit in de zee bij Castricum. Daarnaast gaat een deel naar het maken van een zogeheten buitenpoort in Castricum. Buitenpoorten zijn spoorwegstations vlakbij natuur en daardoor een startpunt om van het buitenleven te genieten.

De komende maanden werkt de provincie de plannen voor deze gebieden verder uit met de betrokken gemeenten en organisaties. Voor de liniedijken van de Stelling van Amsterdam komt in het voorjaar een uitvoeringsprogramma.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing