12 nieuwe Energieboswachters in Noord-Holland

Door: Jan Pronk

NOORDHOLLAND - Onze natuur krijgt er een extra duwtje in de rug bij. 12 nieuwe burgerexperts hebben namelijk met succes de Training Energieboswachter bij de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland afgerond, en namen hun certificaat in ontvangst. Zij kunnen zich vanaf nu Energieboswachter noemen en waken – net als al 11 eerder opgeleide Energieboswachters – over de natuur in Noord-Holland op plekken waar wind- en zonneparken tot stand komen. Op die manier kan de energietransitie in volle gang worden voortgezet, terwijl ondertussen de biodiversiteit niet afneemt maar juist een boost krijgt.

Groene energie en meer natuur gaan hand in hand

Vanuit meerdere Natuur en Milieufederaties worden al vier jaar op rij Energieboswachters opgeleid. Dit zijn vaak betrokken bewoners of leden van lokale vrijwilligersgroepen, die zich graag inzetten voor wind- en zonneparken waarin de natuur haar vrije gang kan gaan. Binnen de training worden kennissessies gehouden en praktijkopdrachten gemaakt. Hiermee zijn de nieuwe Energieboswachters helemaal voorzien van kennis om hun rol uit te dragen.

De Energieboswachter

In hun rol gaan zij bijvoorbeeld om tafel met gemeentes en energiecorporaties, om inhoudelijk advies te geven voor het nieuwe wind- of zonnepark. Deze burgerexperts weten als de besten hoe zonneparken op zo’n manier kunnen worden opgezet, dat de biodiversiteit in dat gebied wordt versterkt. Zo is het mogelijk om bloemenparken aan te leggen, of de zonnepanelen te combineren met een fijne buitenruimte waarin bijvoorbeeld honden kunnen worden uitgelaten. Daarnaast hebben zij veel lokale kennis en zijn ze een verbindende factor tussen beleid en de buurt, waardoor buurtbewoners gemakkelijk betrokken raken bij de ontwikkeling van energieprojecten in hun buurt. Op dit moment zijn er 314 Energieboswachters actief in heel Nederland, waarvan 23 in Noord-Holland.

Samenwerken met Energieboswachters

Wil je gebruikmaken van de kennis en kunde van een Energieboswachter? Via www.energieboswachter.nl kun je een contactformulier invullen, waarna je in contact kunt worden gebracht met een Energieboswachter bij jou in de buurt.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing