22.000 leerlingen in actie voor buitenspelen

Door: Jan Pronk

IJMOND – Vanaf woensdag 17 mei komen 22.000 kinderen van ruim 220 basisscholen in Nederland 2 weken lang in actie voor buitenspelen. 

De lotenverkoop van Jantje Beton gaat dan van start. De helft van de opbrengst wordt door de scholen besteed aan spelen en bewegen op en rondom hun eigen schoolplein. 

Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteund. 

Buitenspelen is noodzakelijk om het kinderbrein te verrijken en spelen is dé manier waarop kinderen dat kunnen doen. Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, niets is echter minder waar.

De helft voor de school, de helft voor Jantje Beton

De leerlingen verkopen van 17 t/m 31 mei Jantje Beton loten. Deelnemende scholen mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. 

Bijvoorbeeld om buitenspeelmaterialen aan te schaffen of om het schoolplein op te knappen. 

Met de andere helft ondersteunt de school buitenspeelprojecten voor de kinderen in Nederland; en dan met name voor kinderen die opgroeien in een verarmde speelomgeving.

 

Spelen en bewegen; zuurstof voor het kinderbrein

Het kinderbrein heeft uitdaging nodig om zich te kunnen ontwikkelen. 

Daar worden kinderen niet alleen slimmer van, ze ontwikkelen belangrijke vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. 

Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis hoe dit werkt. Bekijk hier het filmpje: www.jantjebeton.nl/jantje-beton-loterij/pers/

 

Schoolplein in top 3 favoriete speelplek

Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend. Helaas speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts één keer per week vrij buiten[1]. 

Zeker in een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen en bewegen op en rondom het schoolplein gaan. 

Het schoolplein staat in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen en biedt kinderen goede mogelijkheden om tijdens en na schooltijd actief te kunnen zijn 

en hun brein te verrijken met alles wat ze doen tijdens het spelen.

 

Wat doen scholen met de opbrengst

In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst buitenspeelmaterialen aangeschaft, speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing