5 Dagen (NPO Radio 1) in Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel

Door: Jan Pronk

WIJKAANZEE - Het radioprogramma 5 Dagen met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk staat deze week met de bus in Wijk aan Zee.

Wijk aan Zee ligt letterlijk onder de rook van staalfabrikant Tata Steel. Het bedrijf, dat heeft aangekondigd schoner te gaan werken, zal tot 2050 vooral voor meer overlast in de omgeving zorgen. Dat komt door werkzaamheden om tot een duurzamer, schoner productieproces te komen. Tata Steel hoopt voor 2030 een eerste fabriek te hebben waarin met waterstof in plaats van met kolen ijzer wordt gemaakt. Pas dan kunnen onderdelen gesloten worden die nu veel overlast veroorzaken in de vorm van uitstoot en stank. Ondertussen is de gemeenschap verdeeld: een groot deel werkt bij Tata Steel, een ander deel vindt de prijs - stank en gezondheidseffecten door sterke vervuiling - een veel te hoge prijs. 

In 5 Dagen komt die verdeelde gemeenschap aan het woord.

Het hoofdpijndossier gaat deze week over de kwestie strandhuisjes-Roompot. Verslaggever Rens Turk onderzoekt de plannen van vakantiereus Roompot met de strandhuisjes op het strand van Wijk aan Zee. Wat gaat er met die strandhuisjes gebeuren nu de lokale exploitant ze overdoet aan Roompot? Gaat het kleinschalige karakter van het familiestrand verloren als de prijzen omhoog gaan en er een uitbreiding komt? 

5 Dagen, 20 uur NPO Radio 1, NTR/Powned

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing