Aangepaste herdenkingen en vieringen 75 jaar vrijheid 1 mei 2020

Door: Ab Jenema

IJMOND - De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei worden dit jaar op aangepaste wijze georganiseerd, om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Herdenken op 4 mei gebeurt zonder publiek. Bloemleggingen worden enkel door de burgemeesters of in klein gezelschap gedaan, zonder publiek en genodigden.

Inwoners kunnen online, via websites en sociale media van gemeenten en organisatoren een herdenking volgen, voordrachten of toespraken lezen en verschillende vieringen zien. Bevrijdingsdag vieren we eveneens thuis en online. “Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid. Dat doen we dit jaar thuis met het gezin en online met familie en vrienden”, aldus Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland. “Het is ontzettend belangrijk dat we volhouden, ons aan de maatregelen blijven houden, om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Koningsdag verliep rustig, laten we daar een voorbeeld aan nemen. Houd 2 minuten stilte op maandag 4 mei om 20.00 uur, hang de vlag uit op 5 mei, leg virtueel bloemen, maar blijf thuis.”

Alternatieve activiteiten Gemeenten organiseren dit jaar alternatieve herdenkingen en vieringen. Je kunt virtueel bloemen leggen bij monumenten in jouw gemeente, via de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bevrijdingspop in Haarlem kan niet doorgaan, maar als alternatief worden er memorabele optredens van eerdere edities uitgezonden op televisie en radio, via Haarlem105 en Bevrijdingspop.nl. Beiaardiers van onder meer de St. Bavokerk in Haarlem doen mee aan een landelijk initiatief van Claudia de Breij om op 5 mei om 16.55 uur het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken.

Extra maatregelen dit weekend Binnen de Veiligheidsregio Kennemerland hebben verschillende gemeenten verkeersmaatregelen genomen. Zo worden motorrijders op de belangrijke toegangswegen naar Zandvoort, Bloemendaal en Vogelenzang geweerd. Ook zijn, net als voorgaande weken, de grote parkeerplaatsen aan zee afgesloten en bij de veerpont in Velsen. Doel van de verkeersmaatregelen is het bezoek aan de kustgebieden te beperken en mensen te ontmoedigen er op uit te trekken.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing