Aantal woningzoekenden sociale huurwoning neemt snel toe

Door: Jan Pronk

IJMOND - Woonopmaat ziet het aantal woningzoekenden (optiehouders) voor een sociale huurwoning stijgen tot boven de 7.000. In de eerste vijf maanden van 2020 schreven maar liefst 440 optiehouders zich in. De wachttijd voor een sociale huurwoning is opgelopen naar 40 maanden. Het aanbod aan beschikbare woningen is echter beperkt. Woonopmaat is inmiddels verschillende acties gestart, maar er is meer nodig. Sjoerd Hooftman, directeur Woonopmaat, zet de volgende stap. Hij neemt het initiatief tot een taskforce onder de noemer ‘De Woningmakers’.

“Wij willen mensen met een bescheiden portemonnee een echt thuis bieden. De vraag naar betaalbare huurwoningen neemt echter het laatste half jaar heel snel toe waardoor dit steeds moeilijker wordt. Een koopwoning of vrije sector woning is door de prijsstijgingen voor starters onbereikbaar. De wachtrij voor een woning loopt snel op. We streven naar een wachttijd van gemiddeld 30 maanden, maar deze is nu al ruim 40 maanden. En dat is een gemiddelde; voor een groot aantal woningen is de wachttijd nog heel veel langer”, aldus Hooftman.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de bijna 7.400 woningenzoekenden uit de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee komt. “De meeste woningzoekenden komen dus uit deze omgeving”. Veruit de meeste woningzoekenden zijn alleenstaand of met zijn tweeën in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 30 jaar, gevolgd door de groep van 30 tot 50 jaar”, geeft Hooftman aan. “De grote vraag naar woningen betekent dat er meer woningen moeten bij komen en dat de doorstroming moet worden bevorderd. Als senioren verhuizen naar een nieuw seniorenappartement komen eengezinswoningen vrij voor gezinnen. Gezinnen laten een appartement achter voor starters. Zo worden met één nieuwe woning drie woningzoekenden geholpen. Maar die markt zit helaas muurvast”.

In 2019 zette Woonopmaat verschillende acties in gang om de wachttijd voor een woning te verkorten, zo blijkt uit het jaarverslag van de corporatie. Met collega-corporatie Pré Wonen, de huurdersorganisaties en bewoners is een doorstroomregeling voor senioren ontwikkeld. De regeling gaat op 1 juli in en stimuleert ouderen om te verhuizen. Daarnaast zijn er in Heemskerk 40 wisselwoningen geplaatst voor de tijdelijke huisvesting van huurders die hun woning moeten verlaten omdat hun woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Verder heeft de corporatie vijf nieuwbouwprojecten in voorbereiding. Hiermee realiseert Woonopmaat in de komende jaren ongeveer 200 (extra) betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen.

In 2020 zet de corproatie deze lijn door. Woonopmaat onderzoekt met de gemeenten de mogelijkheden voor extra nieuwbouw op verschillende locaties, probeert woningen vrij te krijgen door de aanpak van woonfraude en stimuleert en bemiddelt bij woningruil. Maar er is meer nodig. Woonopmaat neemt daarom het initatief tot een taskforce ‘De Woningmakers’.

Taskforce ‘De Woningmakers’ wordt een initiatiefgroep van ontwikkelaars, woningzoekenden, makelaars, corporaties en gemeenten. Doel is het bundelen van krachten om de wachttijden terug te dringen. Denk hierbij aan het delen van kennis en ‘omdenken’ in nieuwe woonoplossingen. De Taskforce gaat zo snel mogelijk van start.

Meer informatie over de prestaties van Woonopmaat in 2019 vindt u hier: www.woonopmaat.nl/nieuws/jaarverslag-2019-is-uit

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing