Actie Partij voor de Dieren bij Tata Steel: zee van staal voor een dag een zee van groen

Door: Jan Pronk

Fotobijschrift: deelnemers aan de Tata Steel actie in het beeldenpark Zee van Staal

Wijk aan Zee – Kooksfabriek 2, het meest vervuilende, kankerverwekkende onderdeel van de staalgigant Tata Steel, moet per direct dicht. Dat was de boodschap van de actie op vrijdag 10 februari bij Tata Steel in Wijk aan Zee, georganiseerd door de Partij voor de Dieren. Bij de actie in beeldenpark Zee van Staal waren zo’n 100 mensen aanwezig: bewoners van Wijk aan Zee, Eva Van Esch, Tweede Kamerlid voor de PvdD, lijstrekker voor de provinciale statenverkiezingen Ines Kostic, lijsttrekker voor waterschap HHNK Fabian Zoon, Jan van de Venis, ombudsman van toekomstige generaties, vertegenwoordigers van Frisse Wind, leden van de PvdD en verschillende (gezondheids)experts.
Kostic: “Vandaag maken we samen een vuist tegen de vervuiling van Tata Steel en het gebrekkige handelen van de overheid. De zee van staal veranderen we voor een dag in een zee van groen.”

"Ik zou hier liever niet zijn”, zegt Sonja Waschkowitz, die al bijna haar hele leven in Wijk aan Zee woont. “Ik kijk iedere morgen naar de windrichting en dat bepaalt of ik dan bijvoorbeeld naar het strand kan zonder dat ik ziekmakende stoffen inadem. Dat is toch bizar. Schone lucht is hier in Wijk aan Zee niet vanzelfsprekend.

Luc Verkouteren is huisarts in IJmuiden en woont in Wijk aan Zee. “De lucht is hier zo verontreinigd dat het zelfs tot in de placenta van een nog ongeboren baby doordringt, met alle mogelijke gezondheidsproblemen die dat op latere leeftijd met zich mee brengt.”

Tweede Kamerlid Eva van Esch vond het schokkend van inwoners te horen dat zij vanwege Tata Steel overwegen dan toch maar te verhuizen, terwijl Wijk aan Zee op zich een mooi dorp is om te wonen. “Ze hebben dus eigenlijk geen keuze. Dat is toch te gek voor woorden.”

Anne Albers (26) is Nederlands surfkampioene en woont in Wijk aan Zee. “Als de golven goed zijn wil ik naar zee. Maar tegelijkertijd maak ik me dan zorgen over mijn gezondheid. Wat adem ik in. Tata Steel moet nu, nu, nu dicht.”

Antoinette Verbrugge, vertegenwoordiger van Frisse Wind, een stichting van een groep bezorgde ouders uit de regio Kennemerland. “De zee, de luchten, de duinen... Het dorp past als een handschoen. Daarom woon ik hier. Natúurlijk wist ik dat de fabriek er stond, alleen had ik het vertrouwen dat alles goed geregeld zou zijn. Maar mijn vertrouwen bleek ongegrond: ik ben niet veilig in mijn eigen huis en dat geldt niet alleen voor mij, dat geldt voor alle mensen en dieren in de IJmond.”

De Dorpsraad Wijk aan Zee kreeg de Onderscheiding van Mededogen uitgereikt voor hun niet aflatende protest tegen Tata Steel.|
Ook werd symbolisch een duindoorn geplant. “De duindoorn bindt stiktstof wat andere stikstofminnende planten aantrekt. Geen overbodige luxe dus.”

Kostic benadrukte tenslotte nog dat de Partij voor de Dieren ook opkomt voor de werknemers van Tata Steel die ook slachtoffer zijn.
De actie bij Tata Steel was onderdeel van de Team Planet Estafette, een veertiendaagse estafetteloop van de Partij voor de Dieren door Noord-Holland om aandacht te vragen voor de leefbaarheid van Nederland en de staat van natuur, waterkwaliteit en klimaat. De Team Planet Estafette is gestart op 29 januari op Texel met een actie om de Waddenzee rechten te geven, en eindigt op zondag 12 maart in Amsterdam. Iedereen is welkom om mee te lopen of fietsen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing