Actie Partij voor de Dieren met omwonenden bij Tata Steel: stop de vervuiling nu!

Door: Jan Pronk

IJMOND – De Kooksfabriek 2, het meest vervuilende, kankerverwekkende onderdeel van de staalgigant Tata Steel, moet per direct dicht. Dat is de boodschap van de actie aanstaande vrijdag 10 februari (11u30) bij Tata in Wijk aan Zee, georganiseerd door de Partij voor de Dieren. Naast Tweede Kamerleden en kandidaten voor de Provinciale Staten en de waterschappen, zijn bij de actie ook omwonenden en (gezondheids)experts aanwezig. Ook Anne Albers, Nederlands surfkampioen en Wijk aan Zeeër, komt haar zorgen delen. Zij maken samen een vuist tegen de vervuiling van Tata Steel en het gebrekkige handelen van de overheid.
Eerst gaat de Partij voor de Dieren in gesprek met bewoners en experts over een toekomst zonder overlast van de staalproductie. Daarna is er om 11u30 een grote publieksactie bij de ingang van het park Zee van Staal in Wijk aan Zee, met op de achtergrond de schoorstenen van Tata Steel. Noord-Hollandse lijsttrekker Ines Kosti?: “De zee van staal gaan we voor een dag veranderen in een zee van groen.”

Tijdens de actie zullen op een zeepkist toespraken worden gehouden door bewoners als Anne Albers, Nederlands surfkampioen, vertegenwoordigers van o.a. de Dorpsraad Wijk aan Zee, Partij voor de Dieren lijsttrekker Ines Kosti?, Kamerleden Christine Teunissen en Eva van Esch en gezondheidsexpert Luc Verkouteren. De inwoners van Wijk aan Zee die strijden tegen de vervuiling van Tata Steel krijgen van de Partij voor de Dieren een ‘Onderscheiding voor Mededogen’. Zo’n onderscheiding is bedoeld voor mensen, organisaties en bedrijven die zich bijzonder hebben ingespannen om bij te dragen aan de bescherming van natuur, dieren en de planeet.

Laat de IJmond niet stikken
Tweede Kamerlid Christine Teunissen: "Tata Steel staat symbool voor hoe Nederland een verzorgingsstaat voor multinationals is geworden. De overheid laat mensen met torenhoge energiekosten in de steek. Tata vervuilt willens en wetens onze leefomgeving, lapt daarbij regels aan de laars, en krijgt geld toe. Dankzij maatschappelijk verzet is dat tij nu eindelijk aan het keren.”
Lijsttrekker Ines Kosti?: “Ik heb heel veel bewondering voor alle dappere burgers die al jaren strijden en de overheid smeken om hun gezondheid te beschermen. Het is dankzij hun inzet dat overheden nu überhaupt iets doen. Alleen samen kunnen we de grootvervuilers aanpakken. De inwoners van IJmond hebben lef getoond en hun verhalen kunnen inspiratie bieden voor de rest van Nederland. Die verhalen willen we een extra podium geven.”

De actie is onderdeel van de Team Planet Estafette, een veertiendaagse estafetteloop van de Partij voor de Dieren door Noord-Holland om aandacht te vragen voor de leefbaarheid van Nederland en de staat van natuur, waterkwaliteit en klimaat. De Team Planet Estafette is gestart op 29 januari op Texel met een actie om de Waddenzee rechten te geven, en eindigt op zondag 12 maart in Amsterdam. Iedereen is welkom om mee te lopen of fietsen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing