Activiteiten 2013 stedenband met Wronki

Door: Cor Beumer

?

BEVERWIJK – Het nieuwe jaar betekent ook voor de stedenband met het Poolse Wronki een lange reeks activiteiten. Bestuur en vrijwilligers bereiden zich voor op een afwisselend programma. Weliswaar staan de data nog niet vast, er is een werkbezoek gepland van vier ouderen en ouderenwerkers uit Wronki en buurgemeente Ostroróg. Het is de bedoeling dat deze delegatie kennismaakt met het ouderenwerk in de IJmond en met voorzieningen als verzorgings- en verpleeghuizen. Na het bezoek van de Polen aan Beverwijk en omgeving, worden afspraken gemaakt voor een tegenbezoek.

Van 1 tot en met 3 mei vindt in Wronki een Internationale Partnerstedendag plaats. Wronki heeft naast Beverwijk ook de zustersteden Lentvarius (Litouwen), Cookstown (Noord-Ierland) en Plérin (Bretagne, Frankrijk) uitgenodigd. Eén van de hoogtepunten is de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Wronki en Cookstown. Noord-Ierland neemt dan ook een centrale plaats in tijdens de activiteiten op deze drie dagen. Voorts is het de bedoeling om te komen tot een gemeenschappelijke website, zal er worden gesport om de onderlinge band te verstevigen, is er een discussie over onderwerpen die in de partnersteden van belang zijn en zal iedere gemeente een presentatie verzorgen.

De jaarlijkse busreis voor eenieder die maar mee wil, is van donderdag 16 mei tot en met dinsdag 21 mei. Vier volle dagen in en rondom het Pinksterweekend in Polen. Zoals bekend wordt deze zesdaagse reis gemaakt met een luxe touringcar en is zowel de heen- als de terugreis op één dag. Deelnemers logeren op een locatie naar keuze: bij hun eigen vrienden of in een gastgezin, of in een hotel of pension. Gedurende de vier verblijfsdagen wordt gezorgd voor een activiteiten- en excursieprogramma. Natuurlijk wordt Wronki bekeken, maar ook zal een bezoek worden gebracht aan de grootste stad in de regio, Poznan.

De Beverwijkse Harmonie Kapel, het Shantykoor De Skulpers (uit Castricum, met leden uit de hele IJmond) en de band de Composters hebben het plan geopperd om ook naar Wronki af te reizen voor een serie optredens. Net als in voorgaande jaren komen eind mei weer enkele beeldend kunstenaars over uit Wronki om in Wijk aan Zee deel te nemen aan de culturele manifestatie ‘Ezels & Kwasten’. Als er voldoende gastgezinnen beschikbaar zijn, mogen in september kinderen van de folkloregroep Marynia naar de regio overkomen. De vereniging telt 120 leden en een aantal daarvan is in 2011 al in Beverwijk en omgeving geweest. Het is de bedoeling dat dit jaar een andere groep overkomt. Tot slot staat er een uitwisseling gepland van ‘werkers uit de zorg’. Wie informatie wil over of zich wil aanmelden voor de busreis kan contact opnemen met de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Wim Spruit: tel. 212167 of via email [email protected] Wie gastgezin wil zijn voor de kinderen van Marynia of suggesties heeft voor de stedenband, kan zich eveneens tot hem wenden. Zie ook de website www.beverwijk.wronki.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing