Activiteiten in de Grote Kerk van Beverwijk

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Op donderdag 17 maart om 20.00 uur is er in de Grote Kerk een bijzondere aflevering van de sPreekstoel, geheel gewijd aan een muziek- en toneelproductie met de voorlopige naam 'De radeloze kapelaan'. Op het spreekgestoelte zullen dan plaatsnemen Cor Bart, Ari Peterse en Bert Kisjes. Cor is de voorman van de Goede Raad Kerk, Ari is een theatermaker en Bert is de man van de Grote Kerk. Zij zullen hun plan ontvouwen over het maken van een theaterproductie op het thema van de Goede Raad Kerk.

Een stuk dat gaat over een kerk in verval, een kapelaan in ellende en hoe daar uiteindelijk weer een bloeiende gemeenschap uit oprijst. Voor de sPreekstoel worden al die mensen uitgenodigd die aan dit muziektheaterstuk mee willen werken. Zangers, dansers, spelers, muzikanten, acteurs, timmerlieden etc. Een fantastische gelegenheid voor creatieve geesten om eens samen te werken aan een mooie productie, gebaseerd op een lokaal thema.

 

Derde Coornhert-introductielezing

 

Als voorbereiding op de grote Coornhert-lezing die 29 oktober in de Grote Kerk zal plaatsvinden, wordt de Nederlandse vrijdenker en schrijver Dirck Volkertsz Coornhert nader geïntroduceerd. Op vrijdag 18 maart is de spreker Arie Jan Gelderblom. Het onderwerp zal zijn het werk en de reputatie van Coornhert als literator, en de achtergrond van de veranderingen in die reputatie.

Coornhert had een goede naam als schrijver. Als man van de renaissance hield hij zich bezig met de klassieke literauur van de Grieken en de Romeinen. Hij vertaalde (uit het Latijn) de Odyssee van Homerus. Van zijn hand zijn er gedichten, dialogen en toneelstukken. Zijn wellicht bekendste werk is 'Zedekunst is wellevenskunst', het eerste, in het Nederlands geschreven, boek over ethiek. Hij was een prominent lid van de door Hendrik Laurens Spiegel opgerichte rederijkerskamer de Eglantier. Omdat hij in de volkstaal schreef en niet in het Latijn, heeft hij sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van onze taal.

Arie Jan Gelderblom was als neerlandicus verbonden aan de Utrechtse universiteit. Hij houdt zich al vanaf de tachtiger jaren met Coornhert bezig. Hij behoort tot de groep neerlandici die Coornhert in de vorige eeuw opnieuw ontdekten en hij heeft meegewerkt aan de heruitgave van Coornherts boek 'Boeventucht'.

De lezing zal beginnen om 19.30 uur. De aanvang is gratis.

 

Lentediner

 

De komst van het voorjaar zal op zondag 20 maart in de Grote Kerk van Beverwijk worden gevierd met een lentediner. Het diner bestaat uit vijf lichte gangen en zal worden afgewisseld met een voordracht van een deel van Herman Gorters epische gedicht 'Mei'. Van dit beroemde gedicht uit 1889, bekend van de eerste strofe 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid', werd het gehele eerste deel geschreven in Villa Beeckzangh, achter park Scheybeeck.

Het diner is een leuke manier om op een bijzondere plek te dineren en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen. De kosten zijn 20 euro en de aanvang is 19.00 uur. Opgave is nog mogelijk per mail ([email protected]) of via de telefoon (06-31326237).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing