Activiteiten in 'Week van de dementie'

Door: Bos Media Services

REGIO - De datum 21 september 2015 is door de Wereld Gezondheid Organisatie uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. In en rond deze week organiseert de dementieketen in regio Midden-Kennemerland samen met de aangesloten leden activiteiten waaraan alle inwoners van de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen kunnen deelnemen. 

Wist u dat de ziekte dementie hard op weg is om volksziekte nummer 1 van Nederland te worden? Door de vergrijzing en de stijging van de levensverwachting neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren sterk toe. Op dit moment leven in Nederland ruim 250.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is verdubbeld tot meer dan een half miljoen.

Impact op samenleving
Het grootste gedeelte van de mensen met dementie woont thuis, namelijk 70%. Van dit percentage woont ruim 40% alleen. Het zijn voornamelijk de naasten (de mantelzorgers) die een groot deel van de zorg voor hun rekening nemen. Onderzoek wijst uit dat veel mantelzorgers zwaar tot ernstig belast zijn. Ook blijkt het niet gemakkelijk voor mensen met dementie en hun naasten om zo gewoon mogelijk mee te blijven doen in de samenleving. Gemeenten kunnen op dit gebied een belangrijke bijdrage leveren. De dementieketen in de regio Midden-Kennemerland en de IJmond-gemeenten willen hierin graag samen optrekken.

Activiteiten
De meeste activiteiten zijn kosteloos. Er is een boottocht voor mensen met beginnende dementie die nog thuis wonen; Still Alice, een film over een hoogleraar die langzaam de grip op haar leven kwijtraakt nadat de ziekte Alzheimer bij haar wordt geconstateerd; een lezing over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie; en een marktkraam met informatie op de weekmarkten. Voor mensen met dementie en hun naasten organiseren de locaties van ViVa! Zorggroep en Zorgbalans in de regio Midden-Kennemerland activiteiten op het gebied van muziek of bewegen waaraan niet alleen bewoners van de verschillende locaties kunnen deelnemen, maar ook mensen met dementie en hun mantelzorgers uit de wijk die nog thuis wonen.

Intentieverklaring dementievriendelijke gemeente
Begin oktober ondertekenen de wethouders van de vijf gemeenten een intentieverklaring om te komen tot een dementievriendelijke gemeente. In de dementievriendelijke gemeente draait het om het gemakkelijker maken van het dagelijkse leven van mensen met dementie en hun naasten. Een gemeenschap waarin iedereen goed om kan gaan met dementie: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Na ondertekening zullen de gemeenten in een regionaal netwerk uitwerken op welke manier zij de komende jaren dementievriendelijk willen worden.

Sticker dementievriendelijk
In het kader van de dementieweek worden verschillende organisaties/winkeliers getraind in het herkennen van de signalen van dementie en het vervolgens omgaan met mensen met dementie. Zij ontvangen een sticker waarmee zij kunnen laten zien dat zij dementievriendelijk zijn.

Wat en waar?
Film Still Alice

-        Donderdag 24 september 19.30 - De Stek, Heirweg 2 Velsen Noord

Lezing

-        Dinsdag 22 september 19.30 – 21.00 - Bibliotheek, Kerkplein 5 Beverwijk

 

Marktkraam

-        Beverwijk: Woensdag 16 september

 

Activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten

Locatie

 

Wanneer

Wat

Waar

Elsanta

(President Kennedyplein 225, Beverwijk)

 

donderdag 24 september 10.30 – 12.00

Yogales

Restaurant

Lommerlust

(Peperstraat 17, Beverwijk)

 

Vrijdag 25 september 14.30 – 16.00

Peter Ruzette, Amsterdamse volkszanger (Kosten 5 euro)

Restaurant

Huis ter Wijck

(Plesmanweg 1, Beverwijk)

 

Vrijdag 25 september 10.00 – 12.00

Opening met koffie gevolgd door percussieworkshop

De Buitenhof

Huis ter Wijck

(Plesmanweg 1, Beverwijk)

 

Vrijdag 25 september 14.00 - 16.00

Keuze uit verschillende workshops: Fit met pit, bloemstuk maken, fotolijst maken, kookworkshop met appels

De Buitenhof

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing