Afval scheiden makkelijker door succesvolle scanfunctie HVC app

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het is belangrijk dat mensen thuis goed hun afval scheiden. Goed gescheiden afval kan worden hergebruikt als grondstof. Om het voor mensen makkelijker te maken heeft HVC een half jaar geleden een nieuwe functie toegevoegd aan de afvalwijzer in de HVC-app: een barcodescanner en fotomogelijkheid. Hierdoor wordt het in één oogopslag duidelijk in welke bak een product hoort. Dit blijkt een groot succes, in de afgelopen maand werd namelijk het 50.000e product gescand.

Rick Buiten, de ontwikkelaar van deze functionaliteit, is enorm trots op dit resultaat. Zijn moeder werkt bij de klantenservice van HVC en vertelde hoeveel vragen daar binnenkomen over wat waarin hoort. Zo is het idee geboren van de fotoscan en werd hier later de barcodescanner aan toegevoegd. Rick: “Ik heb de app gelanceerd en kwam al snel in gesprek met HVC. Een goede match om de app functionaliteiten onder een breed publiek bekend te maken.”

Mijlpaal
En dat is gelukt! In de Week van de circulaire economie werd het 50.000e product in de app gescand. Voor Rick een mooie aanleiding om zijn moeder een feestelijke taart mee te geven naar haar werk zodat ze deze mijlpaal kon vieren met haar collega’s van de klantenservice.

Afval scheiden doen we samen
In de top 10 van meest gescande producten staan o.a. chipskokers (restafval), limonadeblikken (plastic, blik en drinkpakken) en een spuitbus van slagroom (restafval). De afvalscheiding van deze producten vinden mensen moeilijk, de barcode- of fotoscanner heeft hier dus al regelmatig uitkomst geboden. HVC gaat hierover graag met producenten in gesprek. Bij hen ligt immers de eerste verantwoordelijkheid om duidelijk aan te geven in welke bak het product thuishoort, en ook om zoveel mogelijk recyclebare producten te maken. Om afval nog veel meer her te gebruiken hebben we iedereen nodig. Bedrijven die alleen herbruikbare verpakkingen op de markt brengen, burgers om hun afval goed te scheiden en recyclingbedrijven als HVC die het maximale van het geleverde afval willen maken.

Een lot uit de loterij
Rick: “Een van de misschien wel leukste scans is een lot. Als je deze scant of fotografeert geeft de app als antwoord dat deze bij oud papier mag. Maar de app kan natuurlijk niet zien of de jackpot misschien op dit lot was gevallen. Die extra check is in dat geval dus wel belangrijk!”.

Foto herkenning en barcode scannen
Met de app kan van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto worden genomen die door de scansoftware wordt herkend. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die doorlopend wordt bijgewerkt. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app dus wordt.


De HVC afval-app is te downloaden in de App Store en in Google Play.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing