Alles voor dat ene geluksmoment

Door: Ab Jenema

IJMOND - Of ze nu voor de klas staat of kunst maakt, Annelies Kwaak zoekt altijd naar evenwicht en harmonie. Gaat een leerling niet goed, dan bedenkt ze oplossingen om hem weer op de rails te krijgen. Maakt ze een enorme installatie met een hachelijke constructie, dan zwoegt ze net zo lang door tot het lukt. Als al haar inspanningen worden beloond, dan bereikt ze 'dat ene geluksmoment'. En daar doet ze het voor. Annelies exposeert van 19 november tot en met 5 januari bij KEK met kunstwerken waarin die geluksmomenten zijn gestold. Van stoere gevaartes van klei en hout tot video en fragiel keramiek. 

Annelies Kwaak (1987) ontsnapt aan de clichés die vaak rondzingen over kunstenaars. Zo begint ze haar werkdag vroeg, houdt ze van netjes en mijdt ze deadlines. Het leven is al ingewikkeld genoeg, dus houdt ze de boel graag overzichtelijk. Vandaar haar voorliefde voor ritme en regelmaat. Maar grenzen schuwt ze niet. Sterker: ze zoekt ze juist op om zo wetmatigheden van werkwijzen en materialen te tarten. Neem porselein. Alleen bij zeer voorzichtige bewerking krijg je dat ragfijne resultaat. Zo niet, dan is het doorzichtige effect verloren. Of neem de blokken hout die ze op een gewaagde manier op een hoge installatie rangschikt. Er hoeft maar één blok te weigeren, en de hele constructie valt in duigen. Of de mandjes van klei die ze boetseerde en die – je zou 't zweren – sprekend op rieten manden lijken: één verkeerde beweging en wég is het kunstwerk. Juist dat zoeken en balanceren houdt haar leven spannend. Zowel in de kunsten als tijdens haar werk als docent.  

De papierafsnijdsels die een aardige buurman van de papierfabriek voor Annelies meenam, wakkerden de verbeelding flink aan. Dat, samen met een belangstellende en stimulerende houding van haar ouders, zorgde ervoor dat ze voor de kunsten koos. Na haar middelbare school in Beverwijk volgde zij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Nu geeft ze les aan het Kennemer College en maakt ze kunst in haar atelier bij Studio O aan de Grebbestraat. Deze expositie bij KEK is haar eerste grote overzichtstentoonstelling. Van 19 november tot en met 5 januari, in de bovenzaal van het Kennemer Theater aan het Kerkplein. Opening, iedereen welkom, zaterdag 23 november, 16 uur. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing