Ambassadeur Georgië bij herdenking executies

Door: Cor Beumer

De heer Shota Gvineria, ambassadeur van Georgië, en zijn echtgenote zullen bij de herdenking aanwezig zijn, evenals de Georgische Dali Asanisjvili, dochter van één van de slachtoffers.

De 70-jarige Dali Asanisjvilie is de eerste nabestaande ooit die de executieplaats op het fort bezoekt. Zij kreeg pas onlangs van onderzoeker / journalist Remco Reiding (35) te horen wat met haar vader Arsen Asanisjvili is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al die jaren stond hij te boek als vermist.

Arsen behoorde tot een groep van 22 Georgiërs die het fort moesten bewaken. Het Duitse leger had er een munitieopslagplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Georgiërs dienden eerst in het Rode Leger, maar zij werden gevangengenomen door de Wehrmacht. Om de vreselijke omstandigheden van het krijgsgevangenenkamp te ontvluchten, kozen zij voor dienst in het Duitse leger. Eenmaal overgebracht naar Nederland zochten zij contact met het verzet.
Op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, werd een aantal Georgiërs op het fort betrapt op het stelen van handgranaten. De vijftien Georgiërs die zich nog op het fort bevonden, werden dezelfde avond geëxecuteerd.

Na de oorlog werden de stoffelijke resten opgegraven en herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden. Hier liggen onder meer 101, in en nabij Kamp Amersfoort vermoorde Sovjetrussen begraven, evenals de stoffelijke resten van 691 aan ziekte gestorven krijgsgevangenen, die zijn overgebracht vanuit het Limburgse dorp Margraten. De Stichting Russisch Ereveld heeft alle graven ter adoptie aangeboden om de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden.

Tot de slachtoffers van de executie behoorde ook Arsen Asanisjvili, maar zijn dochter Dali Asanisjvili hoorde nooit iets over diens lot. Totdat een jonge Nederlander, Remco Reiding, haar in Georgië opspoorde en vertelde dat haar vader in Leusden begraven ligt.
Deze week maakt Dali Asanisjvili op uitnodiging van de Stichting Russisch Ereveld voor het eerst in haar leven de reis vanuit Georgië naar Nederland. De stichting organiseert samen met de gemeente Beverwijk een korte plechtigheid op het fort. Daarbij zal onder andere burgemeester Han van Leeuwen een bloemstuk leggen.

Het verhaal van de Georgiërs staat beschreven in het boek "Kind van het Ereveld", dat begin deze maand is uitgekomen. Remco Reiding spoorde vrijwillig de families van 187 in Leusden begraven soldaten op, waaronder de nazaten van vier in Beverwijk vermoorde Georgiërs. Meer informatie is te vinden op www.kindvanhetereveld.nl.

Reiding geeft op 19 april om 20.00 uur een lezing in de Beverwijkse Harmonie Kapel, Groenelaan 74, Beverwijk. Aanmelden kan bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland via [email protected].

Vandaag wordt bovendien een digitaal monument op het internet geopend, waarop alle oorlogsslachtoffers van de vier IJmondgemeenten worden vastgelegd. Met de vermelding van de Georgiërs wordt het officiële startschot van de website www.oorlogsslachtoffersijmond.nl gegeven.

De herdenking van de executie van 15 Georgiërs bij fort Sint Aagtendijk vindt vanmiddag plaats om 14:45 uur.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing