Amstelscheg winnaar 'Noord-Hollands meest bijzondere landschap'

Door: Jan Pronk

vlnr Ambassadeur voor de Amstelscheg Jeroen Schepers, burgemeester Joyce Langenacker (Ouderamstel), wethouder Floor Gordon (Amstelveen), gedeputeerde Esther Rommel (provincie Noord-Holland).

NOORDHOLLAND- laatste week nog spannend toen Texel met een inhaalslag begon, maar uiteindelijk eindigde het eiland op de tweede plaats met bijna 11 procent. Bijna 8 procent stemde op de nummer drie: Eilandspolder bij Alkmaar.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) reikte 17 december de prijs uit aan burgemeester Joyce Langenacker van gemeente Ouderamstel en aan de Amstelveense wethouder Floor Gordon. Jeroen Schepers, ambassadeur van de Amstelscheg, werd bedankt voor zijn inzet om Amstelscheg met groot succes onder de aandacht te brengen. Voor de verkiezing was elk landschap geadopteerd door een ambassadeur. Zij vertelden waarom een bepaald landschap volgens hen het meest bijzonder is.

Rommel gaf in haar speech aan de stemmers goed te snappen. "De Amstelscheg is een groene parel ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Het is een prachtig historisch landschap ontstaan rond de veenrivieren die nog steeds door het gebied slingeren. En dan hebben we hier ook nog polder de Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon die er bovendien aan bijdraagt dat we droge voeten houden bij extreme weersomstandigheden."

Bijzonder Provinciaal Landschap

De afgelopen 8 weken kon worden gestemd op 32 bijzondere provinciale landschappen. De verkiezing bereikte op social media 200.000 mensen en er werden ruim 4500 stemmen uitgebracht. In Noord-Holland zijn 32 landschappen aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze bescherming zorgt ervoor dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om in te wonen, te werken en vrije tijd in door te brengen. De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier.

Overzicht

De 32 Bijzondere Provinciale Landschappen in Noord-Holland zijn (in alfabetische volgorde): Abbekerk en omgeving, Alkmaardermeer en omgeving, Amstelscheg, Assendelft en omgeving, Callantsoog, De Kampen, Eilandspolder, Haarlemmermeer-Noord, Het Gooi, Marken, Noord-Kennemerland, Oosterdijk, Oostzaner- en Ilperveld, Opmeer-Wognum, Oude Veer, Schagen, Schellinkhout en omgeving, Schermer, Spaarnwoude en omgeving, Texel, Tuinen van West, Vechtstreek-Noord, Vechtstreek-Zuid, Veenhuizen en Oterleek, Waterland, Westzaan en Omgeving, Wieringen, Wijde Wormer, Wormer- en Jisperveld, Zeevang, Zijpepolder Noord en Zuid en Zuid-Kennemerland.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing