André Versteeg uit Heemskerk winnaar Junior Icarus Award

Door: Ab Jenema

IJMOND - De 19-jarige André Versteeg is uitgeroepen tot winnaar van de Junior Icarus Award 2019. De jonge Heemskerker maakte een cyberquiz om kinderen weerbaar te maken tegen hackers en online oplichters. Ze kunnen door middel van 7 vragen testen of ze slimmer zijn dan de hackers. 

De vragen zijn voorzien van leuke tekeningen die André maakte in zijn vrije tijd. Momenteel loopt hij stage bij de Koninklijke Marine waar hij games voor trainingsdoeleinden maakt. Zijn droom is om kinderen digitaal veilig te maken, omdat dit op school nauwelijks gebeurt. 'Ik wil het liefst een platform bouwen waar kinderen alles op het gebied van online veiligheid kunnen vinden: interessante filmpjes, voorbeelden van nepnieuws, waarschuwingen voor fraude op Instagram, meldingen over kwaadaardige apps die je mobiele telefoon overnemen, eigenlijk alles wat online een gevaar is.

Als je de gevaren herkent, word je niet zo gauw slachtoffer. Ik maakte ook de tekeningen voor 'What the [email protected]!', het eerste boek waarin je alle digitale gevaren tegenkomt die jongeren online ervaren. Ik kreeg vandaag het bericht dat ook het boek genomineerd is voor een belangrijke prijs.'

André wilde de cyberquiz maken omdat je op deze manier direct resultaat ziet: hoe veilig ben je online? 'Kinderen worden steeds sneller zelfstandig. Sites over veiligheid zijn meestal gericht op ouders of begeleiders, ik wilde iets maken voor de kinderen zelf,' vertelde André tijdens de prijsuitreiking. Zijn cyberquiz is te vinden op de site www.whatthehackonline.nl  

De prijs - een check van 250 euro - werd hem overhandigd door oud-minister Tineke Netelenbos, voorzitter van het Platform voor de InformatieSamenleving ECP. De Icarus Award voor technologie en kunst werd voor de vijfde keer uitgereikt. Netelenbos benadrukte tijdens de uitreiking het belang van kunst en cultuur, ook bij digitale innovaties. 'Zonder creativiteit geen toekomst,' zei ze.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing