Anish Giri wint 85e editie van Tata Steel Chess Tournament

Door: Jan Pronk

Foto: Winnaar Anish Giri

Wijk aan Zee – Anish Giri heeft de 85e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Door zelf te winnen van Richard Rapport uit Roemenië en door de hulp van landgenoot Jorden van Foreest, die won van de talentvolle Nodirbek Abdusattorov uit Oezbekistan, kon Giri de eerste plek in het klassement in de laatste speelronde bemachtigen. Het is de eerste keer dat Giri het prestigieuze toernooi op zijn naam schrijft. Giri is door zijn winst de eerste speler die uitgenodigd wordt voor het Tata Steel Chess Tournament van 2024, dat van 12 tot en met 28 januari 2024 georganiseerd wordt.

"Ik wil Anish van harte feliciteren met zijn prachtige overwinning", aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "Hij speelde een geweldig toernooi, met onder andere mooie overwinningen op de nummer 1 en 2 van de wereldranglijst, Magnus Carlsen en Ding Liren. Hij was de afgelopen jaren al vele malen dichtbij deze toernooioverwinning, maar nu heeft hij hem echt te pakken. En wat geweldig dat hij de hulp kreeg van Jorden, juist degene die Anish twee jaar geleden nog in de tiebreak voor de toernooiwinst nog wist te verslaan."

Winnaar Challengers
Alexander Donchenko won het Challengerstoernooi. De 24-jarige Duitse grootmeester speelde eveneens een sterk toernooi. Door zijn overwinning is Donchenko verzekerd van een plek in het Tata Steel Masters-toernooi van 2024.

Schaakfeest in Wijk aan Zee
Jeroen van den Berg: "We kijken terug op een geweldige jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament. Het was weer een enorm schaakfeest. Wijk aan Zee was echt weer ruim twee weken lang het centrum van de wereldwijde schaaksport. Ruim 15.000 geregistreerde toeschouwers en zo'n 1.500 amateurspelers genoten van de prachtige wedstrijden en de goede sfeer in het dorp. En dat schaken gelukkig nog steeds enorm leeft zagen we terug in de overweldigende aandacht van de media die de afgelopen weken uitgebreid verslag deden van alles wat hier gebeurde. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!" 

Over het Tata Steel Chess Tournament:
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange traditie. Het eerste toernooi werd 85 jaar geleden als medewerkerstoernooi gehouden op het terrein van de Koninklijke Hoogovens in Wijk aan Zee. Later werd het via een regionaal toernooi een landelijk toernooi, om tenslotte uit te groeien tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda voor leegmaken.

Tata Steel heeft gekozen voor schaken, omdat schaken strategisch denken inhoudt en gericht is op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken continu en onvermoeibaar aan het vinden van slimme oplossingen om processen en producten te verbeteren. Zo is Tata Steel in staat haar klanten topproducten te leveren, waardoor zij zich kunnen onderscheiden in hun markten. Tegelijkertijd draagt Tata Steel met haar product- en procesinnovaties bij aan het creëren van een duurzame samenleving

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing