Atlantikwall erfgoed herontdekt in Wijk aan Zee tijdens Bunkerdag 28 mei 2022

Door: Jan Pronk

Jorn Baars

WIJKAANZEE - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Wijk aan Zee en IJmuiden herinneren nog tientallen bunkers aan het oorlogsverleden.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. IJmuiden werd als belangrijke havenplaats gemarkeerd door de Duitse bezetter en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. Ook Wijk aan Zee maakte onderdeel uit van deze Festung. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werd in november 1942 besloten tot volledige evacuatie van de inwoners van Wijk aan Zee en werden grote delen van IJmuiden ontruimd.

Bunkerdag in Wijk aan Zee en IJmuiden

In Wijk aan Zee zijn maar liefst 6 bunkers vanbinnen te ontdekken. Bovenop het duin vind je onder meer de Mammut radarbunker, waar de antennekabels nog aanwezig zijn. De Küver, een personeelsonderkomen, is in oude staat ingericht en heeft nog goed bewaarde muurschilderingen. De vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee hebben op de Dorpsweide hun uitvalsbasis. Hier worden films vertoond en rijden historische voertuigen van Keep de bezoeker heen en weer. Nieuw dit jaar is de Tetraëder strandversperring. Deze originele betonnen palen zijn tijdens graafwerkzaamheden op het strand teruggevonden en worden nu tentoongesteld. 

In IJmuiden is de Torpedo-opslagbunker te bezoeken die nu bekend staat als de Popbunker. Let op: het Bunker Museum IJmuiden is niet geopend tijdens Bunkerdag.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor alle deelnemende locaties en activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing