Barbara van Marle exposeert bij KEK

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Aan de haal met herinneringen. Je kunt urenlang naar foto’s uit je kindertijd turen en compleet in herinneringen opgaan. Maar je kunt er ook iets mee doen. De foto’s gebruiken voor nieuwe creaties bijvoorbeeld. Dat doet Barbara van Marle uit Zaandam. Aan de hand van oude familiefoto’s maakt zij schilderijen die compleet zijn losgezongen van hun oorsprong. Met oud materiaal schept ze kunstwerken met een nieuwe verrassende zeggingskracht. Van Marle put uit haar jeugd, hervormt haar herinneringen en maakt ze universeel. Met als resultaat schilderijen die je vertrouwd voorkomen. Van 19 maart tot en met 30 april exposeert zij bij KEK met een selectie uit haar werk, waaronder grote en kleine schilderijen, beelden en fotoprints.

Jarenlang runde Barbara van Marle (1970) met haar man een trendy interieurzaak in Hoorn. Met succes en veel plezier. Maar het begon te knagen en de onrust nam toe. Tekenen deed ze haar hele leven al graag. Als kind en later op de modevakschool en HBO-opleiding tekenen. Na een sabbatical op Bonaire hing het echtpaar hun zaak aan de wilgen, en vertrok Barbara in 2008 naar de Wackers Academie in Amsterdam die ze in 2013 met goed resultaat afrondde.

Nu geeft ze les en workshops, schildert ze en maakt beelden. Regelmatig neemt ze deel aan tentoonstellingen, zoals in het Zaans Museum en het Haags Gemeentemuseum. In 2015 won ze de publieksprijs van de Jaarlijkse Tengel Atelierroute in de Honigfabriek in Zaandam. Altijd is Barbara op zoek naar oude familiefoto’s, van haar eigen familie, maar ook van vreemden. En altijd maakt ze een eigen verhaal van de beelden. Kwestie van goed opletten en oog hebben voor ‘de ervaringen en emoties die de generaties binnen een familie onbewust aan elkaar doorgeven.’ Haar zwart-wit schilderijen en ‘naturellen’ zijn ingetogen en realistisch. Naar eigen zeggen is het werk ‘rustig, een beetje grafisch en een tikkeltje behoudend’.

KEK-expositie met werk van Barbara van Marle, 19 maart tot en met 30 april. Iedereen is van harte welkom bij de opening op zaterdag 24 maart in de KEK-expositieruimte in het Kennemer Theater aan het Kerkplein in Beverwijk, 16-18 uur. Openingstijden zijn synchroon aan de openingstijden van het Kennemer Theater. Zie www.kekbeverwijk.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing