Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ kiest ontwerp Ter Avest voor nieuw beeld in het jubileumjaar

Door: Jan Pronk

WIJK AAN ZEE  – ‘Het is uniek, origineel, heeft een sterke beeldtaal en verrijkt het beeldenpark blijvend door betekenis en bezieling toe te voegen’. Met de hoogste score op het lijstje met wegingsfactoren van de selectiecommissie mag beeldend kunstenaar Alphons ter Avest het nieuwe beeld leveren voor Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee. Ook bij het publiek in Wijk aan Zee viel het ontwerp van Ter Avest het meest in de smaak.

‘Duurzaam! Zeer ruimtelijk. Mooie doorkijk en open’ ... ‘Mijn eerste keus. Mooi transparant werk, voor de wind om doorheen te spelen’ ... ‘Sterk volwassen beeld. Mooi gebruik van materiaal’ en ‘Mooi, organisch, zonder restafval. Spreekt me het meeste aan.’ Van de bijna 100 schriftelijke reacties die de inwoners van Wijk aan Zee bij de drie ontwerpen van verschillende kunstenaars gaven, bleek de creatie van de Arnhemse kunstenaar Ter Avest de grote publieksfavoriet.

Afstemming 

“Daarmee zitten we dus op één lijn”, vertelt Jaap Velserboer, curator voor het Beeldenpark. “Met zijn constructieve aanpak vol contouren en lijnen maakt Ter Avest ruimtelijke tekeningen, die echt iets met de kijker doen. Dit ontwerp belooft straks een mooie aanvulling voor ons Beeldenpark te worden”.

Selectiecommissie

Met ‘we’ doelt de curator op de selectiecommissie voor het nieuwe beeld. Naast Velserboer bestaat deze uit Hella van der Pal (vicevoorzitter Een Zee van Staal), Jaap Durge (vicevoorzitter Dorpsraad Wijk aan Zee), Mattie van der Worm (als beeldend kunstenaar afgevaardigde namens de gemeenten Beverwijk en Velsen), Raymond Duindam (beheerder van het Noordhollands Duinreservaat namens grondeigenaar PWN), Manon Raats (stakeholdermanager TenneT) en Onno van den Muysenberg als deskundige op het gebied van kunst in de openbare ruimte.

Markeren 

Dit jaar bestaat het Beeldenpark 25 jaar. In aanloop naar dit jubileum is een deel van het park nu nog tijdelijk ingericht als bouwterrein. Dit is nodig in verband met de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Beta) op zee. Het bestuur van Stichting Beeldenpark wil beide gebeurtenissen - het herstel van het park en het jubileum - dit jaar markeren met de verwerving van een nieuw beeld.

Natura 2000 

Na het uitschrijven van de opdracht in februari 2023 zijn uit de 95 inzendingen drie kunstenaars geselecteerd die het verzoek kregen een schetsontwerp te maken van hun beeld. In januari van dit jaar zijn deze ontwerpen met het lokale publiek gedeeld via een expositie bij Kunst Exposities Kerkplein. Ook grondeigenaar PWN is blij met deze keuze, voor hen is het namelijk ook van groot belang dat het kunstwerk qua onderhoud en beheer goed past in het Natura 2000-gebied.

Inspiratie 

Juist die natuurlijke omgeving was voor Ter Avest een belangrijke bron van inspiratie. Via het hondskruid, een orchidee die in het park groeit, kwam hij tot een ontwerp met een bloem-, zaad-, of nootachtige vorm, dat hij uit één plaat staal wil maken. Zonder laswerk of restmateriaal. Het ontwerp dat sterk doet denken aan een deel uit een papieren verjaardagslinger is een verwijzing naar de efficiency van de natuur die geen afval creëert.

Toetsen en vertalen 

In de komende maanden wordt het winnende schetsontwerp nog getoetst en vertaald naar een voorlopig en een definitief ontwerp. Velserboer: “Daarbij kijken we onder andere naar zaken als veiligheid en slijtvastheid maar ook de maakbaarheid. Want uiteindelijk moet dit technisch uitdagende ontwerp natuurlijk ook nog in de praktijk worden uitgevoerd. Kortom, er moeten nog wat zaken worden afgestemd. Het streven is om het beeld eind dit jaar op feestelijke wijze te onthullen.”

Volg het proces 

Wie ‘the making of’ van het beeld in de komende tijd wil volgen, kan hiervoor terecht op de site van het Beeldenpark. “Want ook tijdens deze interessante fase van het project willen we het publiek graag vanaf de eerste rij mee laten kijken. Zodra we weer iets kunnen laten zien, laten we via de media zeker weer van ons horen”, aldus de curator van het Beeldenpark.

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing