Bekijk fort K'IJK van de Stelling van Amsterdam eens van binnen

Door: Jan Pronk

FOTO : Ronald van Wijk

NOORDHOLLAND - Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Op zaterdag 4 juni 2022 en zaterdag 25 juni 2022 is vanaf 13.30 uur Fort K'IJK bij Uitgeest/Krommeniedijk open voor een historische rondleiding. Ontdek meer over het leven van de soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd waaruit onder andere de weidevolgels in de omgeving zijn te spotten. De gidsen van Landschap Noord-Holland kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen.

Fort bij Krommeniedijk

Heb je weleens een fort van de Stelling van Amsterdam van binnen bekeken? Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?

Wil je graag meer weten wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en bijvoorbeeld weten wat "een kazemat" is? Kom dan een keer langs.

Fort K'IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek.

Je kan bij een bezoek ook een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur en genieten van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij. Kortom, Fort K'ijk is een bezoek meer dan waard!

De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen.

Wanneer: zaterdag 4 juni en zaterdag 25 juni van 13.30 tot 14.45 uur

Waar: Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl  

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing