Beverwijk gaat starten met sociale teams

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het plan van aanpak 'Sociale teams Beverwijk' vastgesteld. Dit plan is samen met maatschappelijke partners opgesteld. Het komende jaar wil de gemeente met een aantal maatschappelijke instellingen gaan samenwerken in sociale teams.

Voorlopig gebeurt dat in twee wijken, te weten Kuenenplein/Plantage en Prinsenhof. Bewoners kunnen straks terecht bij een team waarin vragen van inwoners niet los van elkaar en versnipperd worden opgepakt, maar als één geheel. In principe worden alle vragen op het gebied van welzijn, inkomen, jeugd, zorg en ondersteuning door de teams met de bewoner samen aangepakt.

Aanleiding
Er moet anders gewerkt gaan worden. Meer vanuit de eigen kracht van burgers en meer preventief. De gemeente wil problemen voorkomen of deze aanpakken voor ze te groot zijn. De gemeente krijgt er veel nieuwe taken bij, maar moet die taken uitvoeren voor aanzienlijk minder geld. Daarnaast vindt men ook dat de dienstverlening beter kan. Problemen van burgers moeten integraal worden bekeken: niet voor elk probleem naar een ander loket en niet voor elk probleem weer een andere zorg- of dienstverlener over de vloer. In het plan van aanpak heet dat: één huishouden, één plan, één regisseur.

In de sociale teams zit straks kennis vanuit verschillende organisaties: Stichting Welzijn Beverwijk, Socius Maatschappelijk Dienstverleners, MEE en de gemeente. In één van de teams zal daarnaast de wijkverpleegkundige van ViVa Zorggroep deelnemen. In het andere team een coach vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin, die de weg weet bij problemen met opgroeiende kinderen en jongeren. De teams gaan zoveel mogelijk samenwerken met het bestaande netwerk in de wijk: burgers, wijkgroepen, de huisarts, scholen, de woningcorporatie, enzovoorts.

Proefperiode
De proef gaat van start in april. De duur van de pilotfase is 1 jaar. In die periode wordt steeds bekeken hoe het gaat en ofiets  nog anders of beter kan. Het is de bedoeling dat uiteindelijk elke inwoner van Beverwijk bij een wijkteam terecht kan.

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl