Beverwijk koerst als eerste met Grand-16

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - De Beverwijkse Harddraverijstichting Prins Bernhard heeft donderdag de eer om als eerste volgens het principe Grand-16 te koersen. Dit betekent dat, bij een maximum van zestien paarden, de verliezers uit de eerste omloop een herkansing krijgen en zich op deze manier alsnog kunnen kwalificeren voor de tweede omloop. De aanvang van de kortebaan op de Breestraat is om 14.00 uur.

De gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds merkbaar op de kortebaan. Het aantal beschikbare paarden is flink afgenomen. Het bestuur van de Kortebaanbond heeft daarom ingegrepen en het maximale aantal paarden bepaald op zestien paarden. Hierdoor kunnen de organisaties elkaar niet beconcurreren en kan iedereen een volwaardige kortebaan organiseren.

Met de Grand-16 heb je net als bij 24 paarden een middagvullend programma. De verliezers uit de eerste omloop komen in een tussenronde uit tegen elkaar. De winnaars voegen zich alsnog bij de acht al eerder geplaatste paarden voor de tweede omloop. Het verloop is dan verder hetzelfde als bij een kortebaan met 24 paarden.
Meeste aanhang

Coktail Bar zal de meeste aanhang hebben bij de wedders. De ruin won in Assendelft en Wognum en werd vijfde in Venhuizen. Archange de Jiel, de winnaar van 2019 is eveneens van de partij. Dit jaar eindigde hij als derde in Wognum en Venhuizen. Zijn pikeur van drie jaar geleden, Jaap van Rijn, zit dit jaar niet op de sulky. Wel brengt hij als trainer de debuterende Lois Lane naar de kortebaan.

Vanuit België komt Francis Neirinck met tweede paarden: Zenit del Duomo en Colorado Blue. De laatste won in april van dit jaar een sprintkoers, vergelijkbaar met de kortebaan, op het strand van De Haan.

Interessant is ook de deelname van Flavius Boko. De ruin, met een aantal Beverwijkse eigenaren, debuteerde vorige week in Sassenheim en eindigde direct als tweede. Hij won die dag de eerste finalerit van Ronny Brandt om daarna met twee galoppades alsnog de winst uit handen te geven. De troef van trainer Tom Kooyman behoort, ook zonder vijf meter ontheffing, donderdag tot de favorieten.

Deelnemers en tips
Het volledige deelnemersveld is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips. Meer info over het evenement is te vinden op www.harddraverijbeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing