Beverwijk komt met nieuw hondenbeleid

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Na jaren van klachten en ergernissen gaat de gemeente Beverwijk vanaf najaar 2012 duidelijke regels  over het uitlaten van de hond invoeren. Deze regels staan in het nieuwe hondenbeleid. Bij de gemeente komen veel klachten binnen over overlast van hondenpoep. De afgelopen jaren ontstond in de openbare ruimte een wirwar van borden en andere maatregelen om overlast te bestrijden. Ondanks goede bedoelingen is het voor bewoners én hondenbezitters inmiddels niet meer helder welke regels er nu waar gelden.

 

De regels op een rij

     

  • Honden zijn verplicht aangelijnd, behalve op de aangewezen uitrenvelden.
  •  

     

  • De hondenbegeleider is overal en altijd verplicht de poep van de eigen hond op te ruimen, ook op plekken waar de hond los mag!
  •  

     

  • De hondenbegeleider heeft altijd een opruimmiddel op zak.
  •  

     

  • Geen honden op kinderspeelplaatsen.
  •  

     

  • Er gelden bijzondere voorwaarden aan de betreding van het strand met de hond.
  •  

Voor de invoering is nog wel een aanpassing van de Algemene plaatselijke verordening noodzakelijk. Vervolgens vallen of staan de nieuwe regels bij een goede handhaving. De gemeentelijke handhavers houden na invoering dan ook nauwlettend in de gaten of de nieuwe regels worden nageleefd.

Minder borden
Er komen minder borden op straat. Er komen alleen borden op bijzondere locaties waar de hond niet mag komen. Bij alle uitrenvelden komen speciale paaltjes. Bijzondere situaties zijn kinderspeelplaatsen en het strand. Daar komen wel duidelijke verbodsborden.

Afvalbakken op logische plek
De gemeente wil het de hondenbegeleider makkelijker maken om de uitwerpselen van de eigen hond op te ruimen. Afvalbakken worden op logische plekken langs de reguliere uitlaatroutes geplaatst. Dit zijn geen bijzondere bakken, maar de standaard afvalbak. Door heel Beverwijk worden uitrenvelden aangewezen. Hier mag de hond los rondlopen. Maar ook hier is de hondenbegeleider verplicht de poep op te ruimen.

Invoering in najaar 2012
In het najaar van 2012 start de gemeente met invoering van het nieuwe hondenbeleid in de wijken Kuenenplein/Plantage en Oosterwijk/Zwaansmeer. In 2016 is het traject afgerond en vindt een evaluatie plaats. De voorbereidingen starten in mei dit jaar. Dan gaat de gemeente in overleg met wijkgroepen en bewoners over de reguliere routes, de te plaatsen afvalbakken en de locaties van de uitrenvelden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing