Beverwijk krijgt ballen

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Het kolkt er en het gist er. Er gebeurt hier van alles én tegelijkertijd. ’t Lijkt wel of Beverwijk druk doende is met een kunstzinnige inhaalslag. Opeens is deze stad een plaats waar je graag bij wilt horen. Jonge ondernemers en energieke kunstenaars timmeren samen aan de weg. Spannende zaken worden hier ondernomen, interessante samenwerkingsverbanden opgericht en vruchtbare dwarsverbanden gelegd. Hoogste tijd om je hierin te verdiepen. Dat kan heel eenvoudig door een bezoek te brengen aan de nieuwe expositie van KEK. Twaalf kunstenaars annex ondernemers uit de Broedmachine en Studio O laten van 11 juni tot en met 28 augustus zien wat zij maken. 

Young Art, De Grote Kerk, De Broedmachine, Studio O, Klein Hofland, Kop van Waz: het kan niet op in de Wijk. Natuurlijk komen deze creatieve broedplaatsen niet uit de lucht vallen, daar gaan maanden, zelfs jaren van hard werken aan vooraf. Maar het moet gezegd: vooral de laatste tijd wordt er in Beverwijk volop ontworpen, samengewerkt en vooral ‘gemaakt’. Van uniek bier tot kunstzinnige lampen. Van glasobjecten tot textiele kunstwerken. Van oplossingen om plastic te hergebruiken tot de teelt van zeewier. Wat is er gaande? Wat is het geheim? Waarom komt half Amsterdam kijken wat hier gebeurt? 

Dadendrang

Kwestie van de juiste mensen, op de juiste tijd en de juiste plaats? Dat speelt een rol maar zegt niet alles. Want daarmee doe je alle creatievelingen in deze regio tekort. Misschien is het te danken aan de vele bijzondere talenten in Beverwijk en omstreken, aan hun inzet en doorzettingsvermogen. In ieder geval is KEK zwaar onder indruk van de creatieve dadendrang in de Wijk. Vandaar dat zij een dwarsdoorsnede toont van nieuwe initiatieven uit de Broedmachine en Studio O, twee Beverwijkse broedplaatsen waar ondernemende kunstenaars en kunstzinnige ondernemers de stap maken naar professioneel ondernemen. De tentoonstelling toont werk van zes mensen uit de Broedmachine, gloednieuwe broedplaats aan de Parallelweg en van zes mensen vanuit Studio O, gehuisvest in de voormalige basisschool de Wilgenroos aan de Grebbestraat. 

Onder de exposanten tref je, naast enkele veelbelovende onbekende namen, ook enkele bekende. Zo exposeert glasblazer Michelle Veldman die enkele jaren geleden bij Young Art Festival haar glazen kunstwerken torenhoog in de bomen van Westerhout ophing, met vazen, schalen en vrij werk. Ook uit de Broedmachine: Brouwerij Uyterwijcke met eigen gebrouwen bier, textiele kunst van Isabelle Willems, tassen en mode van Mandy Böhm, meubels van Rick Beentjes en foto’s van Jeon Zhang. Studio O wordt vertegenwoordigd door Nikki Kröder die afgelopen zomer bij het project Schemering tekende voor decor en vormgeving; Lars de Ruijter en Annelies Kwaak, alledrie met beeldend werk. Dan tonen Mark Welagen en Gail Meijer foto’s, en exposeert het duo JAS & CAL (Calvin Kooiman en Jasmijn Wester) met textielkunst. 

Door deze mensen, hun baanbrekende werk op bijzondere locaties krijgt Beverwijk weer ballen. Komt dat zien, laat je verrassen en wees trots op Beverwijk! KEK, Kerkplein 3, van 11 juni tot 28 augustus. Opening za 23 juni 16 uur. LET OP: De Broedmachine zelf houdt 23 en 24 juni open huis, speciaal voor het festival WeMakethe.City. Dit spraakmakende festival waarmee Amsterdam (eindelijk) haar ommelanden ontdekt en verkent, strekt zich uit tot Beverwijk en dan met name de Broedplaatsen in Beverwijk. broedmachine.cc /agenda

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing