Beverwijk vergroent Binnenduinrandweg en deel Spoorsingel

Door: Jan Pronk

Foto :“Met meer groen langs het spoor en de wegen zetten we een waardevolle volgende stap voor de natuur in Beverwijk.” Jaqueline Dorenbos, wethouder Klimaatadaptatie, Openbare ruimte en Groen gemeente Beverwijk

BEVERWIJK - Er komt nieuwe stadsnatuur in Beverwijk. 20 Februari start de gemeente met het vergroenen van een deel van de Spoorsingel en de Binnenduinrandweg. Dat verbetert de leefomgeving voor omwonenden, zorgt voor verkoeling en schaduw in de zomer, helpt wateroverlast voorkomen en trekt dieren en vogels aan.

Aanplant in berm Binnenduinrandweg

Op verschillende locaties aan de westkant van de Binnenduinrandweg worden stroken met nieuwe struiken aangeplant. Er is gekozen voor inheemse beplanting. De berm aan de westkant ligt een groot deel van de dag in de zon. Dit vraagt om beplanting die goed tegen extreme omstandigheden kan: zandgrond, droogte en warmte. De planten zorgen van het vroege voorjaar tot laat in het seizoen voor bloesem en vruchten. Ze zijn daarmee heel aantrekkelijk voor insecten en bijen.

Groenere uitstraling Spoorsingel

De Spoorsingel krijgt een nog groenere uitstraling. Er wordt ‘verticaal groen’ op ooghoogte geplant. De omgeving wordt hierdoor aantrekkelijker, intiemer en groener van karakter. Er ontstaat tegelijkertijd een verbinding met andere groengebieden in de omgeving waardoor insecten en kleine dieren beter voedsel en schuilmogelijkheden vinden.

Werkzaamheden

De activiteiten starten bij goed weer vanaf 20 februari. De gemeente verwacht weinig overlast voor het verkeer. De werkzaamheden aan de Binnenduinrandweg worden uitgevoerd door De Bie Buitenwerk en het werk aan de Spoorsingel verzorgt Stoop Groenvoorziening.

Groencompensatie en extra groen

De financiële middelen voor deze vergroening komen van TenneT. Het bedrijf compenseerde het weggehaalde groen en de bomen op het voormalige terrein van Tata Steel in Wijk aan Zee met de aanleg van ruim 3,5 hectare nieuw openbaar groen. Daarnaast heeft TenneT geld beschikbaar gesteld voor extra vergroening. Eerder werden met deze middelen al de oksel van de A22 en het hondenlosloopgebied Merwedestraat beplant

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing