Beverwijkse bomen groeien op in het Hoge Noorden

Door: Jan Pronk

IJMOND – Afgelopen vrijdag heeft de projectcommissie ‘Halve Maan Iep’, bestaande uit
wethouder Jaqueline Dorenbos, boomdeskundigen Ton Zuidervaart en Eli Zeitsen en
fotograaf Linda van Lieshout van de gemeente Beverwijk, een bezoek gebracht aan firma
Noordplant in Groningen / Drenthe. Hier worden al enige jaren de iepstekken van de gekapte monumentale iep aan de Halve Maan, opgekweekt. Het proces van voortgang wordt elk jaar nauwkeurig vastgelegd. Dit keer had de commissie nog een andere taak, namelijk het planten van twee kastanjestekken van de grote witte paardenkastanje aan de Büllerlaan / Alkmaarseweg. Deze boom is helaas dood en wordt begin september gekapt.

Bewonersinitiatief

De stekken zijn door twee inwoners ontdekt en onder de aandacht van de gemeente gebracht met het verzoek deze te herplanten. Er zit een heel verhaal achter dit verzoek. In de Tweede Wereldoorlog woonde een Joodse vrouw, Rebecca Vischschraper aan de Alkmaarseweg. Zij was getrouwd met een katholieke man en had vier kinderen. In 1942 lag één van hen in het ziekenhuis en zij vertrok in de haast van een drukke dag naar het ziekenbezoek zonder eraan te denken haar jas met Jodenster aan te trekken. Ze spoedde zich via de Alkmaarseweg en de Breestraat naar haar kind, maar werd aangehouden en gearresteerd. Daarna is zij afgevoerd naar een concentratiekamp en kwam nooit meer terug bij haar gezin. Haar man en kinderen overleefden de oorlog wel. Over de boom, die stillegetuige was van het overhaaste vertrek uit haar huis, met gruwelijke gevolgen, is een verhaal gemaakt ter ere van de herdenking van Rebecca en andere Joodse slachtoffers uit Beverwijk. Deze werd dit voorjaar gehouden in de Grote Kerk. Het verhaal over de boom is heel belangrijk geworden voor de nabestaanden. Een vriendin van de kleindochter van Rebecca, Debbie Schoo, heeft het gemaakt. Juist omdat haar vriendin geen tastbare herinnering aan haar oma heeft. Debbie is samen met Alex van Luyn naar de gemeente gestapt met de stekken en het verzoek tot herplant. Het projectteam heeft deze dus vrijdag meegenomen naar de kwekerij en daar zijn ze door Eli Zeitsen en wethouder Dorenbos geplant om verder opgekweekt te worden. Ondanks het feit dat de stekken er niet helemaal perfect uitzagen, stelde de kweker toch“ dat ze het waarschijnlijk wel zullen gaan redden.” Er wordt een mooie plek aan de Alkmaarseweg voor gezocht.

Uitzoeken bomen en bomen Breestraat

Hierna had het projectteam nog andere taken: het uitzoeken van bomen voor de Spoorsingel. De keus is gevallen op verschillende soorten iepen. Dit op advies van de kweker, die vertelde dat er op grote doorgaande wegen vaak gekozen wordt voor een boomsoort en dat dit eigenlijk zonde is. Meer diversiteit geeft een levendiger beeld en ook betere risicobeheersing. Wethouder Dorenbos was onder de indruk: “Dat gaan we in Beverwijk dus vaker doen en we beginnen nu bij de Spoorsingel. Daar komen dan verschillende soorten iepen, die een mooi gevarieerd beeld geven.” Daarna was de tocht naar de bomen, die op de Breestraat komen. De Ulmus Resista ‘New Horizon”. Er komen er 91 van, naast nog 31 andere bomen uit 4 soorten. Wat opviel, is dat de bomen van 25 tot 30 cm al een flinke hoogte hebben bereikt. De projectgroep was onder de indruk. “Dit zijn tenminste wat je noemt bomen”, was de mening van boomexpert Ton Zuidervaart.

Stekken ‘Halve Maan Iep’, oftewel ‘Ulmus Hollandica’

Als laatste bezocht de projectgroep de stekken van de Halve Maan iep. De moederplant torende duidelijk boven de hele rij stekken van iepen uit andere gemeentes uit. Ook de kleine stekjes doen het goed. Er zijn er 8 en die kunnen later ook een mooie plek krijgen in Beverwijk. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of de iep resistent is tegen iepziekte,maar de oude iep was ruim 100 jaar oud en heeft het nooit gekregen, dus de verwachtingen voor de nieuwe iepen zijn hooggespannen. Eén ervan komt in ieder geval op de Breestraat. Daar wordt speciaal een plek voor vrijgehouden. Menig Beverwijker zal er blij mee zijn.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing