Bijeenkomst over inbraakpreventie

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - De gemeente Beverwijk organiseert in samenwerking met de politie een voorlichtingsbijeenkomst over inbraakpreventie. Deze bijeenkomst vindt op 22 april 2014 plaats in het stadhuis. Belangstellenden dienen zich aan te melden voor deelname.

Vraagt u zich weleens af of uw woning goed is beveiligd? Of wat u zelf kunt doen om veiliger te wonen? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst over woningovervallen, babbeltrucs en inbraak. Een belangrijke bijeenkomst waarin u kunt leren hoe criminelen buiten de deur te houden.

De deur op slot en de ramen dicht, als u weggaat, zijn vanzelfsprekende zaken waar u ongetwijfeld goed op let. Maar wat kunt u nog meer doen aan de beveiliging van uw woning? Op deze avond krijgt u tips over hoe u het risico op een inbraak en woningoverval verkleint en hoe u babbeltrucs herkent. De voorlichtingsbijeenkomst is bedoeld voor inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee.

Meld verdachte zaken
Politie, openbaar ministerie en gemeenten merken een toename van het aantal woninginbraken, -overvallen en oplichting via babbeltrucs. Het aantal inbraken is in de afgelopen jaren van 161 (2011) gestegen naar 236 (2012) en 269 tot maart 2014. Opletten in verdachte situaties in uw omgeving kan goed helpen. Ziet u bijvoorbeeld iemand die zich in het donker verscholen houdt om niet op te vallen of verdacht lang ergens blijft staan en de omgeving inspecteert, dan kunt u uit voorzorg de politie waarschuwen. Wacht daar niet mee maar bel direct 1-1-2, zodat de politie poolshoogte kan komen nemen. Misschien helpt u zo een inbraak bij uzelf of iemand uit de buurt te voorkomen of worden inbrekers op heterdaad betrapt.

Babbeltruc
Naast woninginbraak is oplichting aan de deur een vorm van diefstal waarop de politie alert is. Voorkom dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc met smoesjes als een glaasje water, problemen bij de buren, gebruik maken van het toilet, het omwisselen van een verzekeringspasje of het vragen van legitimatie. Als deze oplichters dan een bankpas hebben weten te bemachtigen, bellen ze later soms nogmaals met een smoesje op om de pincode te ontfutselen. Wees hierop bedacht en laat niemand zomaar binnen.

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Laat geen hulpmiddelen voor de inbrekers (zoals ladders e.d.) in uw tuin staan.
  • Sluit altijd alle deuren en ramen (ook op de bovenverdieping) als u niet thuis bent. Denk ook aan het kleine raam van de wc en de garagedeur. Een inbraak duurt maar een paar minuten. Dus sluit ook alles af als u boodschappen gaat doen.
  • Bewaar (reserve)sleutels niet buiten, hang geen adreslabel aan een sleutelbos en laat geen sleutels aan de binnenkant in het slot zitten.
  • Laat uw woning er ‘bewoond’ uitzien (geen afwezigheidbriefjes op de deur, gebruik tijdschakelaars voor licht, zorg voor regelmatig bezoek, laat de post weghalen bij de voordeur/uit de brievenbus en vraag of iemand de gordijnen af en toe open en dicht wil doen).
  • Zorg voor voldoende verlichting rond uw woning, zodat mensen voor de deur of het raam zichtbaar worden. Hiermee haalt u potentiële inbrekers uit de anonimiteit.
  • Houd het feit dat u weg bent of op vakantie gaat voor u zelf en zet het niet zonder meer op sociale media; hiermee kunt u inbrekers op een idee brengen!

Voor meer informatie en tips om bijvoorbeeld inbraak te voorkomen, kunt u terecht op de website www.politiekeurmerk.nl. Om uzelf te wapenen tegen een babbeltruc, kijkt u op www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html. En als u een steentje wilt bijdragen aan de veiligheid in uw omgeving, meld u dan aan bij Burgernet via www.mijnburgernet.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing