Bijna 25.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland

Door: Ab Jenema

IJMOND - GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels bijna 25.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Momenteel wordt de doelgroep 80-85 gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

De komende weken blijven we opschalen om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren op een efficiënte wijze. Daarvoor zijn we afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. Vooruitlopend op een toename in het aantal vaccins en doelgroepen die later volgen, worden in de regio meerdere vaccinatielocaties ingericht.

Komende maand openen twee nieuwe vaccinatielocaties in Haarlem en Beverwijk. Daarna volgen locaties in IJmuiden, Uitgeest en Zandvoort.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (18 t/m 24 februari) waren er 1162 nieuwe gevallen (211 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 314 meer dan vorige week; een toename van 37%. Daarmee zijn er voor de tweede week op rij meer nieuwe gevallen dan de week ervoor.

Deze week zijn er 12.637 testen afgenomen door onze GGD. Dit zijn er 3.905 meer dan vorige week.

LAMP-test in gebruik genomen bij testlocatie Schiphol
Op de testlocatie bij Schiphol wordt inmiddels volop gebruik gemaakt van de LAMP-test. De LAMP (loop-mediated isothermal amplification) test is een soort PCR test, maar de test is sneller dan de meeste PCR-testen. De test is zeer nauwkeurig en zal de komende weken steeds meer gebruikt worden. Inwoners uit de regio Kennemerland krijgen hun uitslag hierdoor nog sneller door. 

Wie zich op maandag tot en met vrijdag laat testen bij P4 Lang Parkeren bij Schiphol, ontvangt de LAMP of antigeen sneltest. Dit betekent dat de uitslag altijd op dezelfde dag nog bekend is. In het weekend wordt nog gebruik gemaakt van de PCR test.

Speciale kinderteststraten bij Schiphol
Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als met zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid).

Heeft iemand in een klas van een kind corona? De GGD adviseert dan wie er in quarantaine moet. Vaak is dat de hele groep of klas. Het kind moet dan 10 dagen in quarantaine en kan na 5 dagen getest worden. Is de testuitslag negatief? Dan mag het kind weer naar buiten en naar school.

Het ligt in de lijn der verwachting dat kinderen zich de komende tijd meer laten testen. Daarom heeft GGD Kennemerland op de testlocatie bij Schiphol twee speciale kinderteststraten. Hier werkt extra kindvriendelijk personeel en is er extra aandacht besteedt aan de aankleding. Ook ontvangen kinderen na afloop een dapperheidsdiploma. Het is mogelijk om hier langs te komen voor een item of artikel, neem hiervoor vooral contact op.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing