Bijzondere activiteiten rond Pasen in Grote Kerk

BEVERWIJK - Deze week is de Grote Kerk het decor voor enkele spannende, samenhangende activiteiten. Op vrijdag 3 april 2015 (Goede Vrijdag) wordt middels een heel bijzondere uitvoering van de overbekende Matthäus Passion stilgestaan bij het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus. In de dagen erna is er juist volop aandacht voor de viering van de wederopstanding en het leven. Dat gebeurt in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 april 2015, als een groep jongeren tijdens de 'Nacht van je Leven' van de Dorpskerk in Heemskerk via de Grote Kerk in Beverwijk naar de Kruisberg trekt om daar symbolisch bij zonsopgang het licht te zien, en dat gebeurt ook op Eerste Paasdag in de Grote Kerk tijdens een ochtendconcert van het Russische vocale kwartet The Voices of the White Nights. 

Het welbekende oratorium Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach over het lijden en de dood van Jezus Christus behoeft nauwelijks een introductie. Nederland is een echt 'Matthäus Passion land' en overal in ons land zijn in deze periode van het jaar uitvoeringen van het beroemde werk van de Duitse componist. Toch lijkt de uitvoering in Beverwijk volstrekt uniek. Het verhaal wordt in het Nederlands verteld en er is een interessant samenspel van professionals en mensen uit de regio. De eigenzinnige combinatie van vertelkunst, zang en gedurfde muzikale arrangementen staat borg voor een gedenkwaardige avond. Bovendien wordt het geheel ook nog eens visueel ondersteund door het meespelen van acteurs en figuranten.

In Beverwijk is er een hoofdrol ingeruimd voor Sahand Sahebdivani, die het verhaal zal vertellen en daarmee de rol van de evangelist zal vertolken. In 2014 werd hij gekozen tot de beste verhalenverteller van Nederland. Sahand (1980) is muzikant, meesterverteller en oprichter van het vertelpodium Mezrab. Zijn ouders ontvluchtten Iran toen hij drie was. Hij groeide op in Amsterdam. Sahand put uit de rijke verteltraditie, het tumultueuze verleden en het verwarrende heden van zijn geboorteland. In Beverwijk zal het de eerste keer zijn dat Sahand de Matthäus doet. Een absolute primeur dus. De organisatie van de Grote Kerk is dan ook uiterst verheugd dat deze gelauwerde verteller zich met zijn orkest, het Mezrab Collectief, aan haar uitvoering van de Matthäus Passion heeft willen verbinden.

Behalve de rol van de verteller is ook de instrumentatie bij de Beverwijkse Matthäus gerust vernieuwend te noemen. Vanwege de belangrijke muzikale inbreng van het Mezrab Collectief heeft stadgenoot Bas Kisjes het klassieke stuk van J.S. Bach omgewerkt tot een stuk voor viool, contrabas, tar en diverse percussie-instrumenten. Daarnaast is er ook muzikale medewerking van Rob van der Klooster, René Jongen en Hans Kelder (Christian Müller-orgel). De aria’s worden gezongen door de klassiek geschoolde Tsjechische zangeres Slávka Tyrkasová, bekend van eerdere optredens in de Grote Kerk, en door de heren van het Russische vocale kwartet The Voices of the White Nights. Verder wordt aan de voorstelling meegewerkt door maar liefst drie koren, het Wijk aan Zees mannenkoor Wazmank, een Afrikaans koor en een gelegenheidskoor onder leiding van Ruud Jansen.

De omlijsting door acteurs en figuranten wordt vorm gegeven door de uit Heemskerk afkomstige toneelschrijfster en -regisseuse Stella van Lieshout, van wie in de Grote Kerk onlangs de theatervoorstelling 'De doodgraver' in première ging. De voorstelling van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag zal beginnen om 20:00 uur, de inloop is vanaf 19:00 uur. Er wordt geen entree geheven, maar na afloop van de voorstelling krijgt iedereen een kans om financieel bij te dragen.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 april 2015 is het tijd voor 'De nacht van je Leven'. Met als thema 'Van ellende naar leven' begint om 23:00 uur een groep jongeren in de Dorpskerk van Heemskerk aan een voettocht, waarbij onder meer de Grote Kerk van Beverwijk wordt aangedaan. De tocht door de nachtelijke IJmond zal de volgende ochtend eindigen op de Kruisberg, om daar symbolisch bij zonsopgang het licht te zien en zo het leven te vieren. Het is vooral een spannende en inspirerende tocht. Onderweg wordt op verschillende pleisterplaatsen nader ingegaan op het gekozen thema.
De tocht is een initiatief van de PKN (Protestantse Kerk) en de Beverwijkse Grote Kerk samen. Opgave is nog mogelijk via [email protected].

Waar de Matthäus Passion wordt geassocieerd met het lijden, staat het paasfeest symbool voor de verlossing en de overwinning op de dood. En die overwinning mag gevierd worden. In de Grote Kerk wordt het paasfeest daarom ingeluid met een ochtendconcert van het vocale kwartet The Voices of the White Nights uit Sint Petersburg (Rusland). Vier prachtige stemmen die samen de hele kerk vullen. Het repertoire bestaat vooral uit kerkmuziek, klassieke Russische composities en volksmuziek. En dat allemaal a capella gezongen. Afgelopen weekend, tijdens de presentatie van het boek van Jacky de Vries over Bert Kisjes, gaven de vier heren uit Rusland al een indrukwekkend voorproefje van hun muzikale kunnen. Het concert op zondag 5 april 2015 begint om 11:00 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing