Bovengronds begraven op Duinrust

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Niet in maar boven de grond begraven wordt binnenkort mogelijk gemaakt op de gemeentelijke begraafplaats Duinrust als de raad instemt met een voorstel van het college.

De uitvaartcultuur in Nederland is sinds de laatste decennia aan verandering onderhevig. Uitvaarten krijgen steeds meer een persoonlijk en individueel karakter. In deze ontwikkeling past de wens om bovengronds te begraven in plaats van in de grond. Eigenlijk is hier geen sprake van begraven, maar van het bijzetten van de overledene in een bovengronds graf.
Een bovengronds graf is een nis in een muur door wanden van elkaar gescheiden, waarin één overledene bijgezet kan worden. Deze vorm van begraven komt onder andere voor in landen rond de Middellandse zee zoals Italië en Spanje. Onder andere door het verzoek van het Centro Italiano IJmond wil de gemeente deze vorm van begraven mogelijk maken op begraafplaats Duinrust. De gemeente Beverwijk loopt daarmee voorop. Er zijn momenteel slechts vier andere gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is.

Gisteren heeft het college het voorstel naar de raad gestuurd. Als de raad het voorstel aanneemt, wordt een eerste unit met negen nissen gebouwd.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing