Bunkerdag in IJmuiden

Door: Jan Pronk

IJMUIDEN- Prominent in het havengebied van IJmuiden liggen twee mastodonten uit de Tweede Wereldoorlog. De Schnellbootbunker en de Torpedoopslagbunker. Beide stille getuigen van een bewogen periode. Tijdens de bunkerdag stelt CEBO het publiek in staat om een kijkje te nemen in de bunker. Een unieke kans, want deze bunker is verder niet voor publiek toegankelijk.

Bunkerdag in IJmuiden

Binnen de voormalige Festung IJmuiden gaat de grootste bunker van het land open voor publiek. De enorme Schnellbootbunker bezat veertien overdekte havens waarin maar liefst achtentwintig Schnellboote afgemeerd konden worden. Behalve dokken waren er voor reparaties en onderhoud vier droogdokken en tientallen werkplaatsen aanwezig. Tussen het dubbele dak werd een kazerne voor maar liefst 1000 soldaten gerealiseerd. In de bunker zijn nog tal van originele details aanwezig. Bijvoorbeeld voorgespannen betonbalken, in die tijd revolutionair! Vrijwilligers van het Bunker Museum IJmuiden vertellen over de geschiedenis en de sporen uit het verleden.

Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor alle deelnemende locaties en activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Naast de Schnellbootbunker is de Torpedo-opslagbunker te bezoeken die nu bekend staat als de popbunker. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lagen hier de mijnen en torpedo’s waar de Schnellboote mee bewapend werden opgeslagen.

Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de entree van de bunkers en kosten € 6,-. Met deze tickers bezoekt u alle deelnemende locaties. Niet alleen in IJmuiden zijn er deze dag bunkers te bezoeken, maar langs de hele kust. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl.

Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.
Wanneer: zaterdag 25 mei van 10.00-17.00 uur
Prijs: €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.
Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u terecht bij:
Deirdre Schoemaker, projectleider Bunkerdag.
[email protected]
070 416 16 04

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing