Bunkers open voor een dag

Door: Jan Pronk

IJMOND - Bezoek de bunkers langs de hele Nederlandse kust
Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. 
De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, 
vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. 
De Bunkerdag brengt deze verhalen opnieuw tot leven.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo'n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bunkers en activiteiten

Een ieder die wel eens nieuwsgierig is geweest naar de betonnen bouwsels langs de kust, kan op zaterdag 10 juni op ontdekkingstocht. Bunkers die normaal gesloten zijn, worden voor één dag ontsloten. In sommige bunkers zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog, het geschut dat er heeft gestaan of de manschappen die er verbleven, nog goed te zien. Zo gaat in het Vinetaduin in Hoek van Holland een gangenstelsel open dat de soldaten veilig van de manschappenbunkers naar de geschutsbunkers moest brengen. Ook zijn er locaties te bezoeken die niet eerder zijn geopend, en daarmee een ware tijdscapsule vormen. In Den Haag worden speciaal voor de Bunkerdag twee bunkers in het Van Stolkpark uitgegraven. De bunkers liggen nu nog verstopt onder het gras. In IJmuiden is de grootste bunker van het land, de Schnellbootbunker, te bezoeken.

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. In Hellevoetsluis delen mensen die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt hun ervaringen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen rijden bezoekers heen en weer tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

 Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

advertenties

Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl
huizenmarkt.nl
Independer
TV Expert
Radio Control Expert
SimOnly Discount
Outdoor kleding
Uitvaartverzekering.nl
HaardenExpress
Zakelijk bankieren
Wedden op het WK
Uitvaartverzekering vergelijken