Burgemeester Freek Ossel over fusie IJmond

Door: Bos Media Services

Waarnemend burgemeester Freek Ossel heeft in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad zijn visie op een intensievere samenwerking met de buurgemeenten gepresenteerd aan de gemeenteraad. Ossel spoort de raadsleden aan om de discussie over IJmondiale samenwerking en/of fusie in de komende jaren te voeren. 

Al een halve eeuw wordt gesproken over de mogelijkheden van een fusie tussen de gemeenten in de IJmond. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van dit idee, maar het college heeft onlangs al laten blijken niet afwijzen te staan tegenover een fusie. Volgens Freek Ossel, die sinds september de door ziekte tijdelijk afwezige burgemeester Han van Leeuwen vervangt, is het moment gekomen om de discussie daarover te gaan voeren. Hij stelt: "In plaats van fusie zouden het beter zijn om na te gaan hoe we de komende jaren over de hele linie kunnen komen tot intensivering van de regionale samenwerking op een wijze die de toets van transparantie en democratische legitimatie kan doorstaan. Het is een proces van geven, nemen en gunnen, waarbij een nadeel op het ene gebied acceptabel kan zijn als er een voordeel tegenover staat op een ander terrein."

Ossel spreekt in zijn brief geen voorkeur uit over de beoogde toekomstige situatie. In plaats daarvan schrijft hij: "We zetten het gesprek over het eindbeeld de komende tijd 'on hold'tot het moment dat we er voeding aan kunnen geven door de tastbare resultaten van de ambitieagenda en de bijbehorende bestuurlijke arrangementen. Ruim voor het einde van deze bestuursperiode in 2017 verbinden de IJmondgemeenten zich een besluit te nemen over het gewenste eindbeeld op hoofdlijnen en de marsroute daar naartoe. De voorbereiding hiervan wordt in 2016 ter hand genomen."

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing