Burgemeester loopt Arie Kooiman Gedenkmarsch

BEVERWIJK – Op 28 juli 2013 heeft burgemeester Han van Leeuwen deelgenomen aan Arie Kooiman Gedenkmarsch. De wandeltocht van ongeveer 14 kilometer van Spergau naar Schkopau is dit jaar voor het eerst georganiseerd. De mars is georganiseerd ter herdenking van de vernietiging van kamp Spergau en de daaropvolgende voettocht. De Beverwijkse Stichting 16 april 1944 liep de tocht mee met onder andere de naamgever van de tocht Arie Kooiman, zijn dochter en burgemeester Van Leeuwen. De tocht staat in direct verband met de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord die op 16 april 1944 plaatsgreep.

Arie Kooiman (92 jaar) is één van de 486 mannen die bij de Razzia van Beverwijk en Velsen-Noord op 16 april 1944 opgepakt is. Hij werd vanuit kamp Amersfoort naar het AEL (ArbeitsErziehungsLager) Zöschen gedeporteerd en moest daar tot het einde van de oorlog werken onder erbarmelijke omstandigheden. In juli 1944 werd Arie eerst naar het AEL Spergau gestuurd. Dat kamp lag direct tegen het fabrieksterrein van de Leuna-werke aan en werd daarom vaak door bommen getroffen. Op 29 juli 1944 werd het AEL Spergau door voltreffers volledig verwoest. In de nacht van 29 op 30 juli werden de ruim 1.100 gevangenen lopend teruggebracht naar het “Gemeinschaftslager” in Schkopau. Van hier uit zijn de Nederlanders rond 20 augustus naar het AEL Zöschen overgebracht om te helpen met de verdere opbouw van dat kamp.

De Stichting 16 april 1944 is opgericht om de nagedachtenis aan de slachtoffers van de Razzia van 16 april 1944 in Beverwijk en Velsen-Noord in ere te houden. Die dag werden 486 mannen uit de IJmond afgevoerd van wie er 65 in Duitsland omgekomen zijn. Meer informatie over de stichting: www.razziabeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing