Buurtbemiddeling Beverwijk in tijden van coronamaatregelen

Door: Ab Jenema

IJmond - We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom het coronavirus. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuiswerken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst.

Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

TIPS

•        Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

•        Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

•        Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.

•        Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Kom je er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken bij u thuis mogen niet plaatsvinden.

Maar Buurtbemiddeling Beverwijk is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen, als je je verhaal kwijt wilt, of zelfs voor telefonische bemiddeling. Daar zijn we voor.

Buurtbemiddeling Beverwijk wordt verzorgd door Stichting Welzijn Beverwijk. Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 0251-300 375. Spreek op de voicemail je naam en telefoonnummer in en je wordt dan teruggebeld door de projectleider, Judith Luesink. Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingbeverwijk.nl als je wilt weten wie zijn en hoe wij werken.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing