Buurttuin Wijk aan Duin zoekt vrijwilligers

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - In het voorjaar van 2021 is een biologische tuin gekomen rondom het buurthuis Wijk aan Duin aan de Wilgenhoflaan in Beverwijk. Welzijn Beverwijk en RIBW K/AM staken de koppen bij elkaar en actie werd ondernomen om zo’n tuin te realiseren.

Paulien Willemsen van RIBW K/AM trok de stoute schoenen aan. Ze schakelde het tv-programma ‘Lodewijks Groene Geluk’ in. Lodewijk Hoekstra en Helga van Leur maakten een plan. Onder de leiding van Lodewijk, en met hulp van vrijwilligers is een ecologische duurzame tuin aangelegd.
De nog jonge buurttuin ligt er momenteel mooi bij. Jacco Tuijn (Sociaal Werker bij Welzijn Beverwijk) en Paulien Willemsen (Begeleider bij activiteitencentrum de Fontein van RIBW K/AM) zwaaien momenteel de scepter over de tuin. Zij zijn zelf regelmatig in de tuin te vinden maar sturen ook een team van vrijwilligers aan. Jacco Tuijn: “De buurttuin beheren we samen. Op woensdagochtend komen vrijwilligers Silvano en Olaf hun handen uit de mouwen steken. Ze treffen elkaar eens in de week een dagdeel. We drinken een kop koffie, praten bij en gaan dan aan de slag met schoffel en snoeischaar.”

Silvano vertelt: “Ik wil graag iets om handen hebben en ik ben fan van alles wat groeit en bloeit. Hier in deze tuin ben ik op z’n plaats.” Olaf vult aan: “Ik heb erg veel lol in het tuinieren. Ik werkte eerst alleen op de woensdag maar omdat ik het leuk vind, werk ik ‘r nu ook de maandagochtend bij.”
Paulien en Jacco zijn blij met de enthousiaste vrijwilligers. Paulien: “We zoeken nog wel buurtgenoten die de beide heren kunnen bijstaan. Een paar handjes zijn van harte welkom.” Jacco: “Wanneer je in de buurt woont en je van tuinieren houdt dan komen we graag met je in contact. Er is namelijk genoeg te doen: poten, planten, onkruid wieden etc.” Paulien vervolgt: “We hebben de handen vol aan de tuin. Het plantwerk is voor het grootste deel wel gedaan maar nu komt alles tegelijk op.” Judith Hijdendaal, sociaal werker bij Welzijn Beverwijk, is ook regelmatig te vinden in de tuin: “De buurtuin is er voor de buurt. Kruiden en groenten zaaien en planten en zelf plukken en oogsten. Er wordt hier hard gewerkt. De fijnste kruiden en de puurste groentes pluk je in de buurttuin.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing