Challengers Tata Steel Chess bekend

Door: Bos Media Services

WIJK AAN ZEE - Vandaag zijn de deelnemers van de Tata Steel Challengers bekendgemaakt. Vijf van de veertien schakers in deze groep komen uit Nederland, waaronder Jan Timman en Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen. Zij zullen het in januari tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee onder meer opnemen tegen David Navara (Tsjechië) en Wei Yi (China). De winnaar van deze groep mag tijdens het Tata Steel Chess Tournament van 2016 meedoen in de Tata Steel Masters. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee. 

Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een bijzondere mix van jonge en meer ervaren schakers. Twee vrouwelijke schakers maken deel uit van de groep: Nederlands kampioene Anne Haast en Valentina Gunina uit Rusland. De jongste speler is de Amerikaan Samuel Sevian, die over enkele weken 14 jaar wordt. Hij wordt binnenkort tot grootmeester benoemd. Sevian is de eerste schaker geboren in het nieuwe millennium die deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament.

De Tata Steel Challengers kent zeven nieuwe gezichten: Ari Dale (promovendus uit de Toptienkamp 2014), Samuel Sevian, Valentina Gunina, Bart Michiels, Salem Saleh, Sam Shankland en Wei Yi. Deze zeven schakers waren nooit eerder actief in één van de grootmeestergroepen in Wijk aan Zee.

Jan Timman doet voor de vierde maal op rij mee in de Tata Steel Challengers. De nestor van het gezelschap (Timman wordt volgende week 63 jaar) is de op twee na hoogst gekwalificeerde Nederlander in deze groep. Op de ratinglijst van 1 december moet Timman landgenoten Erwin l’ Ami en Robin van Kampen voor laten gaan. David Klein, opgegroeid in de IJmond en in het najaar van 2014 benoemd tot grootmeester, is de vierde Nederlandse deelnemer. Het vijftal wordt gecompleteerd door Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen en uitblinkster voor Oranje tijdens de Schaakolympiade in Noorwegen eerder dit jaar. Zowel Haast als Klein deden eerder mee aan het Tata Steel Chess Tournament.

Alle partijen van de Tata Steel Challengers worden gespeeld in De Moriaan in Wijk aan Zee. De Tata Steel Masters maken op 15 januari (5e ronde) en 21 januari (10e ronde) 2015 uitstapjes naar respectievelijk Rotterdam en Den Haag.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing