College presenteert Bomenbalans 2009 – 2010

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Het afgelopen plantjaar (dat van oktober 2009 tot maart 2010 loopt) zijn er in Beverwijk 246 bomen aangeplant, in hetzelfde jaar zijn er 347 bomen gekapt. Dit jaar is er dus een negatief saldo van 101 bomen op de bomenbalans verschenen. Dat lijkt een negatieve ontwikkeling, maar het verschil is goed te verklaren. De negatieve balans is een logisch gevolg van de vele grote projecten die de afgelopen periode in Beverwijk zijn gestart. De totale balans staat nog altijd positief op +360 bomen sinds de start van de balans in 2002.

 

Natuurlijke oorzaken

Er zijn in 2009 - 2010 ongeveer 160 bomen verwijderd vanwege natuurlijke oorzaken. Van deze bomen zijn er 120 teruggeplaatst. De reden dat ze niet allemaal één op één zijn vervangen, is dat een aantal bomen pas tegen het einde van het plantseizoen is verwijderd. Wanneer bomen aan het eind van het plantseizoen (lente) worden geplant hebben ze veel meer zorg nodig (water geven) dan wanneer ze in de herfst worden geplant. Om die reden is ervoor gekozen om te wachten met de herplant tot het begin van het volgende plantseizoen.


Overlast

Dit jaar zijn acht bomen verwijderd vanwege overlast. De klachten betroffen onder meer een boom die te dicht bij de gevel stond, schade die was ontstaan na een caravanbrand en overlast door vruchten. De gekapte bomen zijn vervangen door nieuwe bomen en indien nodig door een soort die minder overlast veroorzaakt.


Herinrichtingen

Vanwege herinrichtingen zijn dit jaar 178 bomen verwijderd en 118 bomen aangeplant. Grote projecten die dit jaar veel invloed op de balans hebben gehad zijn de Vuurlinie, de Wijkerbaan en de Westelijke Randweg. Bij herinirchtingsprojecten wordt in een vroeg stadium bekeken welke bomen binnen het plan kunnen worden behouden en welke (groen)uitstraling de wijk na de herinrichting krijgt. Het uitgangspunt is de aanwezige waardevolle bomen in de plannen op te nemen en om het bestaande groenbeeld te evenaren of zelfs te overtreffen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing