College stemt in met aangescherpt parkeerbeleid voor centrum Beverwijk

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Het Beverwijkse college van burgemeester en wethouders heeft op 22 augustus ingestemd met de voorstellen voor parkeren in het centrum en legt ze komende maand voor aan de gemeenteraad. Op basis van vijftig zienswijzen en honderden reacties via social media zijn de plannen wel wat aangescherpt. Zo ligt het voorstel voor betaald parkeren op zaterdag nog steeds op tafel, maar blijven de eerste twee uur gratis. 

Het parkeerbeleid van Beverwijk gaat op de schop, mede omdat in het centrum de grenzen van de parkeerruimte bijna zijn bereikt. Het doel van de nieuwe parkeerplannen is om de stad leefbaar en toegankelijk te houden en onder meer ruimte te bieden aan woningbouw en groen. Bewoners, bezoekers en ondernemers hebben van 7 juni tot en met 18 juli de tijd gehad voor inspraak. Daar is massaal gebruik van gemaakt. Zo kwam er een zienswijze binnen over de parkeerdruk rondom het Kennemer Theater, ondertekend door maar liefst 93 omwonenden. 

Eerste twee uur gratis parkeren op zaterdag

“Veel reacties gingen over het Kennemer Theater en over het invoeren van betaald parkeren op zaterdag”, vertelt wethouder Jaqueline Dorenbos, die verantwoordelijk is voor parkeren. “Alle inspraak hebben we serieus genomen en zo realistisch mogelijk verwerkt in de plannen.” Zo stelt het college nu voor om bij iedere parkeertransactie op zaterdag de eerste twee uur gratis te houden. Dit sluit goed aan bij de wensen van ondernemers en winkelend publiek. Dorenbos: “De wens van winkeliers om dit ook doordeweeks te doen, bleek financieel te belastend voor het parkeerfonds.”

Rondom Kennemer Theater betaald parkeren tot 22.00 uur

Het parkeergebied rondom het Kennemer Theater vereist specifiek beleid. Net als in de rest van het centrum veranderen ook hier de blauwe zones in betaald parkeergebied, maar de nieuwe voorgestelde vaste eindtijd van 19.00 uur bleek hier tot veel zorgen te leiden bij omwonenden. Vanwege theaterbezoek gold hier in de blauwe zone namelijk al een eindtijd van 22.00 uur. Die eindtijd wordt in dit gebied nu ook ingevoerd voor betaald parkeren, met uitzondering van de zondag. Parkeren blijft hier op zondagen gratis.

Nieuw parkeerbeleid gaat in op 1 januari 2024

“Als college vinden we dat er een goed doortimmerd parkeerplan ligt dat grotendeels kan ingaan op 1 januari 2024 als de raad komende maand akkoord gaat”, zegt wethouder Dorenbos. “Betaald parkeren staat of valt bij een adequate handhaving. Een scanauto aanschaffen duurt minimaal een half jaar, dus gaan we in het voorjaar extra handhavers inzetten. Ook willen we actief letten op eventuele negatieve bijeffecten van het nieuwe beleid en daar zo snel mogelijk op bijsturen. We vragen inwoners, ondernemers en bezoekers ons daarover te blijven voeden. Zij zijn onze dagelijkse ogen en oren in de stad.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing