Concert van Tata Steel Symfonisch Blaasorkest

Door: Ab Jenema

IJMOND - Na een voorjaar vol passie waarin de Markus Passion van Jacob de Haan een hoofdrol opeiste gaat het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest in juni de lichtere toer op. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Leonard Bernstein geboren werd. Hij werd in eerste instantie bekend als dirigent, maar ook als componist zal hij niet snel vergeten worden. Met de West Side Story vestigde hij zijn naam als componist van musicals, maar ook symfonieën en een opera rolden uit zijn pen.

Door zijn TV-optredens wist hij als weinig anderen mensen enthousiast te maken voor muziek. Het TSSBO zal enkele werken van Bernstein ten gehore brengen. Daarnaast staat van de tijdgenoten Offenbach en Kéler Béla een ouverture op het programma. De ouverture Croquefer van Offenbach en de ouverture Tempelweihe zijn allebei in de vergetelheid geraakte muziekstukken en worden door het orkest opnieuw in de etalage gezet. Het liedje “Piet Hein, Piet Hein, Piet Hein zijn naam is klein…” kent iedere Nederlander wel, en Peter van Anrooy maakte van dit simpele melodietje een mooie rapsodie waarin het liedje in verschillende variaties en tempi voorbijkomt. Voor de muzikanten is dit stuk een hele uitdaging, maar voor het publiek een feest der herkenning. Een muziekstuk dat prima past binnen “Classic Light”. Komt u vooral luisteren wat er nog meer op het programma staat, en laat u verrassen!

Het concert vindt plaats op 3 juni om 14.30 in de NedPho Koepel aan de Batjanstraat 3 in Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar via [email protected] in de voorverkoop kosten de kaarten €12,50 en aan de kassa €15,-. Voor €10,- kunt u gebruik maken van een transfer Academy (Rooswijkweg 61) in Velsen-Noord - NedPho Koepel Amsterdam. Deze kunt samen met uw kaart reserveren.

Tata Steel Orkest
Ook al bestaat het Tata Steel Orkest in naam nog maar sinds oktober 2010, toch vierde het orkest al haar 70-jarig bestaan.

Het was immers in 1941 dat de voorloper van het orkest, "De Walskoningen" genaamd, werd opgericht. Het orkest heeft verschillende formaties: het Symfonisch Blaasorkest, de Big Band "The Swing Masters", het Opleidingsorkest en het Leerlingenorkest.

Om de kwaliteit binnen de formaties, binnen de instrumentgroepen en op individueel niveau te verbeteren en daarmee de muzikale kwaliteit van het orkest te waarborgen hecht Tata Steel Orkest groot belang aan het opleiden van haar muzikanten. Daarom heeft Tata Steel Orkest een eigen opleidingsstructuur ontwikkeld. Instroom en doorstroom van (aspirant)muzikanten is hierbij van groot belang.

Symfonisch Blaasorkest
Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest is één van de bedrijfsorkesten van Tata Steel. Het orkest fungeert als muzikaal visitekaartje van en voor Tata Steel.

Het orkest verzorgt zowel in de regio Noord-Holland als daarbuiten concerten met als doel de naamsbekendheid van Tata Steel te vergroten en de betrokkenheid van Tata Steel bij de samenleving en culturele activiteiten te onderstrepen. Voor de muzikanten is het orkest een inspirerend, leerzaam en professioneel georganiseerd orkest, waarbij muzikale kwaliteit hoog in het vaandel staat. Voor het publiek is het een aantrekkelijk en uniek orkest, en voor Tata Steel en zijn medewerkers is het een orkest om trots op te zijn: een bedrijfsorkest met topkwaliteit en uitstraling. Het repertoire van het orkest bestaat voor een groot deel uit symfonische muziek, zowel originele symfonische blaasmuziek als ook arrangementen van klassieke en lichte muziek.

Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest treedt jaarlijks zowel in de regio (Heemskerk, Beverwijk en Velsen) als daarbuiten op. Voorbeelden daarvan zijn Amsterdam, Maastricht, Enschede, Tilburg en Luxemburg. Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest streeft naar samenwerking met bedrijfsorkesten, militaire orkesten, conservatoriumorkesten en universiteitsorkesten. Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest staat sinds 2015 onder leiding van dirigent Arnold Span.

Arnold Span
Arnold Span werd geboren 24 april 1962 te Almelo. Op zesjarige leeftijd is hij al begonnen met het spelen van de piano en de klarinet. De eerste lessen ontving hij van zijn vader. Hij studeerde aan het Twents Conservatorium te Enschede met als hoofdvakken Klarinet en Directie. Hij studeerde klarinet bij Poliet Vleeschouwer en Directie bij Jan van Ossenbruggen,

 

 

 

Sef Pijpers en Gert Buitenhuis. De tweede fase studie volgde hij aan de Messiaen Academie bij Hennie Ramaekers, zijn voorganger bij het TSSBO.

Als docent was hij tot 2012 werkzaam aan het ArtEZ- Conservatorium te Zwolle. Hij doceerde er het vak orkestscholing voor HaFa directie studenten en hij verzorgde de stagebegeleiding. Ook nam hij zitting in de Technische commissie en de Repertorium commissie van Kunstfactor, te Utrecht. Tevens is hij werkzaam als examinator voor de commissie educatie van het PAK (Platvorm Amateur Kunst) en neemt hij zitting  in het landelijk  college van jury-leden.

Vanaf 1985 was hij als klarinettist, saxofonist en pianist verbonden aan de JWF Kapel uit Assen. Van 2007 tot 2013 was Arnold Span in functie als artistiek leider/Chef-Dirigent bij de Koninklijke Militaire Kapel - Johan Willem Friso. Momenteel is hij tevens dirigent van het  koninklijk muziekgezelschap OBK uit Zeist.

Daarnaast is hij Staf-Dirigent van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht, en stuurt hij vanuit het IMMK (Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht) te Utrecht en Den Haag de militaire muziek in Nederland aan.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing