Constantijn Huygensprijs voor Hans Tentije

Door: Ab Jenema

IJMOND - In een afgeladen Theaterzaal aan het Haagse Spui ontving Hans Tentije zondag voor zijn hele oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygensprijs. De in Beverwijk geboren en in Wijk aan Zee opgegroeide dichter debuteerde in 1975 met ‘Alles is er’, een aantal sociaal sterk bewogen gedichten waarin zijn geboortegrond een prominente plaats in neemt. Die bewogenheid voor mens en omgeving speelt in zijn hele oevre een belangrijke rol.

Het werk van Tentije kenmerkt zich door een scherp oog voor mensen, steden en landschappen. Met evenveel gemak beschrijft hij de vergane glorie van oude Europese steden als het strand en het duinlandschap van Wijk aan Zee, waar hij  opgroeide. Weemoed en vergankelijkheid zijn belangrijke thema’s in zijn werk. In zijn gedichten roept hij beelden en sferen op uit een onbestemd verleden. Zonder sentiment of zweverig te worden.

Tentije droeg tijdens de bijeenkomst in Den Haag voor uit zijn laatste bundel Om en nabij. Vooraf werd hij toegesproken door Joris Wijsmuller, wethouder Cultuur van Den Haag en essayist Cyrille Offermans. De uitreiking werd muzikaal omlijst door de bekende cellist Ernst Reijseger, die de dichter ook begeleidde bij de voordracht van  het gedicht Van over zee, met de nu al klassieke regels:

‘in een van overzee, over duinvalleien/en verstuivingen komend licht, dat alles verheldert/maar niets verklaart’.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing