Cornelis Vrolijk gaat voor een schone zee

Door: Jan Pronk

IJMOND - Cornelis Vrolijk, één van de grote steunpilaren van het Havenfestival IJmond, is een internationaal visserijbedrijf, actief in de vangst, kweek, verwerking en verkoop van vis, visproducten en garnalen. Met onze visserij leveren we een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen. 
Als familiebedrijf vissen wij met oog voor toekomstige generaties. Dat wil zeggen: met behoud van gezonde visbestanden, het minimaliseren van de milieubelasting, en goede arbeidsomstandigheden. Wij staan voor continuïteit waarbij wij met respect omgaan met de omgeving waarin wij werken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat daarom hoog op de agenda.
 

Een van de onderwerpen die in dat kader vaak voorbijkomt, is afval. Dit onderwerp haalt ook geregeld het nieuws: afval in zee, plastic soep, achtergelaten oude visnetten. Het overboord gooien van afval in de maritieme sector betekent een ernstige vervuiling van de zeeën en oceanen. 

De visserij wordt als medeveroorzaker van deze vervuiling genoemd. Maar tegelijkertijd is de visserijsector misschien wel de enige maritieme sector die ook last heeft van het probleem. De vis die wij vangen ontwikkelt zich het beste in een schone en gezonde omgeving en geen enkele schipper is blij met plastic troep in zijn visnet. Alle reden om ervoor te zorgen dat er geen afval over boord gaat! 

Al een aantal jaar werken we aan verantwoord afvalbeheer aan boord. En recentelijk hebben we ook de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekend. Partijen die dit ondertekenen zijn overeengekomen dat de maritieme afvalkringloop gesloten moet worden door afvalpreventie, afvalmanagement en afgiftemaximalisatie. Al onze schepen bewaren hun afval aan boord en brengen het netjes aan land. Onze pelagische vloot heeft afvalscheidingsstations aan boord en hier wordt dus al veel gedaan om maximaal te kunnen laten recyclen.

Kimo coördineert een project genaamd Fishing for litter. In dit project nemen deelnemende vissers ook opgevist afval mee naar de haven. Alle visserijhavens in Nederland nemen deel aan dit project. De vissers die meedoen, doen dit belangeloos. De aan wal gebrachte zakken worden kosteloos ingezameld. Een mooie ontwikkeling! 

Een ander maar niet minder zorgwekkend type afval is oude netten in zee. Onze schepen nemen oude netten mee om terug aan wal. Deze kunnen vaak hergebruikt worden. Niet zo lang geleden heeft dit hergebruik een andere vorm aangenomen en zijn wij een samenwerking aangegaan met Healthy Seas. Zij zorgen ervoor dat de oude visnetten omgezet worden in een hoge kwaliteit garen, welke gebruikt wordt in kleding, vloerbedekking en dus ook sokken. In maart 2018 werd de eerste lading oude netten bij Cornelis Vrolijk opgehaald in IJmuiden. Van de 25 ton oud netwerk kunnen ongeveer 650.000 paar sokken gemaakt worden. Wij geloven enorm in de recycling van ons afval en de investering in de circulaire economie. 

Een schone zee betekent een betere leefomgeving voor de vissen, betere visbestanden en voedselzekerheid voor nú en in de toekomst!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing