D66 IJmond: De toekomst van Tata bepaalt de toekomst van onze regio. Wij gaan voor groen, gezond en veilig staal.

Door: Jan Pronk

IJMOND - Het is een hele grote operatie. Er is nog veel onzeker. En het geduld van veel omwonenden is al een tijdje op. De transitie van Tata Steel naar productie op waterstof is een pittige noot om te kraken. Maar er is geen andere weg vooruit en het perspectief is lonkend: De IJmond als parel van de energietransitie. De regio die groen staal maakt en nieuwe werkgelegenheid borgt. Zoals Beverwijkse D66 Lijsttrekker Brigitte van den Berg het verwoordt: “We moeten gezond kunnen leven én trots kunnen zijn op wat we maken”.

De toekomst van Tata bepaalt de toekomst van onze regio. D66 IJmond liet zich daarom informeren op locatie, en bracht een werkbezoek aan Tata Steel. Om de verschillende perspectieven en toekomstbeelden uit te wisselen gingen D66 vervolgens in gesprek met De Dorpsraad Wijk aan Zee, de vertegenwoordigers van FNV Metaal in de SunSea Bar in Wijk aan Zee. Ze bespraken de noodzakelijke aanpak voor de korte termijn en het toekomstperspectief. Dat leverde een boeiend gesprek op, met als gemene deler: We moeten zo snel mogelijk vooruit!

Linda Valent, van Dorpsraad Wijk aan Zee: “De kooksfabriek is het meest schadelijk voor de gezondheid van alle fabrieken. Die moet zo snel mogelijk dicht. Daarnaast moet een denktank de verschillende toekomstscenario’s voor de Staalfabriek naast elkaar leggen en toetsen op factoren als economie, gezondheid, leefomgeving, arbeidsplaatsen, kenniseconomie etc.”

Roel Berghuis, voormalig vakbondsbestuurder bij FNV Metaal Tata Steel: “We moeten bouwen aan een zo kort mogelijk route naar groen staal. Als de overheid actief meewerkt met vergunningen, moet dat kunnen vóór 2030. Over acht jaar moet er een industrieel complex staan waarin windmolens en waterstoffabrieken naast elkaar staan, waar maakindustrie en energietransitie samen komen.”

Sander Smeets, Lijsttrekker D66 Velsen: “We moeten keihard werken aan het toekomstscenario, maar op korte termijn is er ook veel te doen: Tata moet verantwoordelijkheid nemen voor de uitstoot van het hele terrein en incidenten. De normen moeten strenger en de handhaving beter.”

Piet Burgering, kandidaat nummer 2 van D66 Heemskerk: “De werkgelegenheid en kennis die Tata onze regio brengt is van grote waarde. Maar we moeten wel zo snel mogelijk naar duurzaam. Het Rijk heeft 35 miljard gereserveerd voor groene industriepolitiek en het bedrijf moet ook zelf investeren. Laat onze Hoogovens de eerste zijn waar we mee aan de slag gaan, op weg naar zo snel mogelijk een gezondere IJmond met groen staal.”

Brigitte van den Berg, Lijsttrekker D66 Beverwijk: “We kunnen het gezond leven in Wijk aan Zee en het slagen van de energietransitie in Nederland niet overlaten aan een Indiaas bedrijf. Wij roepen Den Haag op om de regie te pakken: Plaats bij de investeringen in waterstof een Regeringscommissaris in de raad van bestuur van Tata Steel. Die vertegenwoordigt direct het belang van de omwonenden en van Nederland.”

D66 Beverwijk, D66 Heemskerk en D66 Velsen bouwen de komende periode aan een coalitie van partijen -bewoners, ondernemers en overheid- die samen de vooruitgang aanjagen en werken aan een gezonde maakregio. “We moeten samen met Den Haag de regie pakken voor een schone toekomst op de kortst mogelijke termijn.” aldus de lijsttrekkers van D66 IJmond.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing