'Dansen met de gehoornde dames' in Badgastenkerkje

Door: Jan Pronk

IJMOND - Op vrijdag 12 juli om 20:30 wordt de film 'Dansen met de gehoornde dames' vertoond in het Badgastenkerkje. Boerenstel Jan Dirk en Irene van de Voort zijn er na een leerperiode in geslaagd om zonder anti-biotica, entingen, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, hoogwaardige kaas en vlees te produceren en aan de man te brengen. Hun tachtig koeien leveren werk voor vijf gezinnen.
Filmmaker Onno Gerritse gaf speciaal voor deze vertoning toestemming.

Het is een verhaal over lef en eigenzinnigheid. Over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Maar het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en laten zien dat het anders kan.
Van de 17.000 melkveehouderijen in Nederland zijn er 330 biologisch.15 zijn anti-biotica vrij. Het lijkt in de huidige veehouderij normaal om dieren onder dusdanige omstandigheden te houden dat zij niet zonder anti biotica kunnen omdat zij uit balans en chronisch ontstoken zijn. Boerin Irene: “De anti-biotica zit natuurlijk in het hele lichaam van het beest. En het zit in de mest dus het komt jaar in jaar uit in de bodem en ja, je doodt eigenlijk alles er mee.”
Hun Jersey koeien grazen op oud kruidenrijk grasland in Lunteren dat bemest wordt met potstalmest. Ze eten kuilgras als wintervoer. Daarnaast krijgen ze ook natuurlijke vitamines en mineralen. Omdat ze zo gezond zijn hebben ze niet chronisch ontstekingen. Als het nodig is kunnen ze ondersteund worden met een keuze uit zo’n veertig verschillende kruiden waaronder het beproefde Euphrasia (Ogentroost) Ze hebben een open stal. Omdat deze koeien voldoende ruimte hebben kunnen zij hun hoorns behouden.

Naast bekende gevolgen van 'normale' veehouderij: dierenleed, bodemuitputting en milieuschade zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat de samenstelling van “normaal” niet-biologisch vlees een factor is bij het ontstaan van welvaartsziekten. In niet biologisch vlees is de vetzuren balans ernstig verstoord omdat deze dieren voornamelijk granen te eten krijgen. Dit heeft zowel op de koe als op de mens die zijn vlees eet een ontstekingsbevorderend effect.

Biologisch vlees van grasgevoerde koeien heeft een veel betere balans tussen omega-6 vetzuren (ontsteking bevorderend) en omega-3 vetzuren (ontstekingsremmend). Dit is in ons lichaam zeer bepalend voor onze gezondheid. Een lachende boer Dirk Jan laat in de film zien dat zijn koeien gezonder en gelukkiger leven. 'Als er rekening met hun behoeftes wordt gehouden merk je dat de dieren zich 'gehoord' voelen. Mijn band met de dieren is totaal veranderd.' Blije koeien, blije boeren en dagelijks complimenten van klanten zijn het gevolg van de nieuwe werkwijze.
Een indringend filmportret van een boerenstel dat het verschil maakt in een wereld die is overgenomen door geld, regels en procedures.
En natuurlijk kun je tijdens deze avond proeven van de kaas uit Lunteren!
Inloop vanaf 20.00. Toegang vrij. Aanvang film 20:30. Met en een vrijwillige bijdrage na afloop draag je bij aan de instandhouding van het Badgastenkerkje en draag je bij aan de bestrijding van de onkosten voor de film die Onno Gerritse zonder budget maakte.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing