De beste voorlezer van de provincie Noord-Holland is Bregje Duijn!

Door: Jan Pronk

NOORDHOLLAND - Negenentwintig Noord-Hollandse winnaars werden in de provinciale finale beoordeeld op door hen ingestuurde voorleesvideo's. Iedere voorlezer las een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Een flinke klus voor de jury, die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. De jury bestond uit Julia Dekker, voormalig winnares van de Pabo Voorleeswedstrijd, Jessica Singh, die net haar eerste kinderboek heeft uitgebracht, en Joan Windzak, eigenaar van Educulture, een boekwinkel met kinderboeken waarin diversiteit en inclusie centraal staan.

Bregje las een fragment voor uit 'De zee kwam door de brievenbus' van Selma Noort.

Dit jaar meer dan 290 deelnemers in Noord-Holland
Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Bregje het moeten opnemen tegen meer dan 290 schoolkampioenen uit de provincie. Eerst in de lokale voorronde en daarna tijdens de provinciale finale.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al 29 jaar!
Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd en in totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Roald Dahl de populairste kinderboekenschrijver is. 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russel was net als de vier afgelopen jaren het meest gekozen boek waaruit werd voorgelezen.

Landelijke finale
Op woensdag 25 mei zal Bregje de provincie Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Bregje neemt het op tegen de andere elf provinciale finalisten. De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury van prominente kinderboekliefhebbers, waaronder de nieuwe Kinderboekenambassadeur die in april bekend wordt gemaakt, een leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang 'De Nationale Voorleeskampioen 2022' noemen. Daarnaast wordt de Nationale Voorleeskampioen voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing