De hemel gloort boven de polder

Door: Ab Jenema

IJMOND - ‘En boven de polder’, de kunstwandeling in de Wijkermeer in het weekend van 7 en 8 oktober, gaat definitief door. Onlangs gaven de Heemskerkse stichting TriArcus en Afvalzorg het laatste doorslaggevende zetje om de wandeling te kunnen organiseren. Met dit 24-urige durende evenement wil de organisatie de geschiedenis en het unieke weidse landschap van deze polder onder de aandacht brengen.

Ooit lag tussen Zaandam en Beverwijk een enorm meer. Het Wijkermeer, uitloper van het Oer-IJ, was in de Gouden Eeuw een populaire vaarroute. Amsterdamse kooplieden en regenten zeilden in twee uur tijd naar hun buitenplaats in Beverwijk of Velsen. In 1872 wordt het Wijkermeer drooggemalen. Een jaar later worden de eerste kavels verpacht en in 1890 verbouwen de eerste boeren hun graan en koren. Nu, bijna 150 jaar later, is de polder wonder boven wonder nog steeds weids en rustig. De verre horizon, de forten en liniedijken van de Stelling van Amsterdam en de middeleeuwse Aagtendijk en de Noorder IJ- en Zeedijk maken deze polder uniek.

‘Ver kunnen kijken is belangrijk’, zeggen Jaap Velserboer en Truus Zonneveld die de wandeling organiseren. 'En boven de polder de hemel' vindt plaats onder auspiciën van stichting Kunst & Cultuur Beverwijk en stichting Oer-IJ. Het is een eenmalige kunstwandeling die op zaterdag 7 en zondag 8 oktober gedurende één etmaal lang kan worden gelopen. De route van circa 2,5 km voert over drie karakteristieke dijken - de middeleeuwse St. Aagtendijk, 18de eeuwse Nieuwendijk en de 16de eeuwse Groenedijk. Erfgoed dat nog steeds het gezicht van de polder bepaalt. Je wandelt langs akkers, weilanden en de kreek de Kil, uitloper van het Oer-IJ. Jaap Velserboer, curator en zelf met roots in de polder: ‘We nodigen een tiental kunstenaars uit om werk langs de route te tonen. Dat werk loopt uiteen van beeldende kunstobjecten tot muziekuitvoeringen en film. Altijd met de polder in de hoofdrol.’

De organisatie is, naast toezeggingen van enkele landelijk fondsen waaronder het Prins Bernhardfonds, verguld met de medewerking en ondersteuning van (oud-) polderbewoners als Van der Stelt, BUKO en The White Ranch. Ook Zaanse vermogensfondsen hebben in de buidel getast om een ode aan deze unieke polder te brengen.



advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing