De reis van 'De Nachtwacht' - lezing met korte film

Door: Ab Jenema

Foto: Rijksmuseum

IJMOND - Zomeractiviteit voor senioren. Rembrandt van Rijns wereldberoemde schilderij 'De Nachtwacht' was al in september 1939 op reis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ook in Heemskerk. Wil je meer weten over 'De Nachtwacht' en andere veilig gestelde kunstschatten in oorlogstijd? Bezoek dinsdag 25 augustus dan om 14.00 uur de lezing in Buurtcentrum Het Spectrum aan het Lauraplein 1 in Heemskerk. 

Annelies Vessies gaat in op de vraag waarom de Duitsers Rembrandts schilderijen destijds zo graag wilden hebben. Ina Lieshout zal vertellen over de veiligstelling van kunst in oorlogstijd, onder meer over verborgen bergplaatsen op schepen. Paula Beentjes vertelt over de omzwervingen van De Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat dit wereldberoemde schilderij uit 1642 zelfs een nacht in de garage van haar vader (Beentjes en De Bruijn) heeft gestaan en hoe dit schilderij in 1945 weer veilig terugkwam in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Tot slot is een korte film van het Rijksmuseum te zien over de verplaatsing van kunstwerken en de bouw van de bunkers in Heemskerk in die tijd. Laat je door corona vooral weerhouden om te komen. Je veiligheid staat voorop! We zorgen dat je op minimaal 1,5 meter afstand van medebezoekers zit. Entree: € 7,-inclusief kopje koffie / thee en iets lekkers. Kaartverkoop tijdens de openingsuren van Bibliotheek IJmond Noord in vestiging Heemskerk of Beverwijk of reserveer dan telefonisch via 0251 - 228591. Of koop een kaartje op de website bibliotheekijmondnoord.nl. Dit is een activiteit voor senioren in de reeks Zomer in Heemskerk, georganiseerd door Welschap Welzijn, Cultuurhuis Heemskerk en De Bibliotheek IJmond Noord.

Nog een Zomer in Heemskerk-activiteit: Doe maandagochtend 31 augustus mee met de aan de schoonheid en de eigenaardigheden van het Nederlands gewijde workshop Letters, woorden, regels, zinnen…

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing