De strijd tegen de 'Amerikanen'

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert zaterdag 1 september in samenwerking met Natuurmonumenten een leuke werkdag 'Amerikaanse vogelkers verwijderen in Duin- en Kruidberg bij Santpoort-Noord. Een flinke klus waarbij extra handen erg welkom zijn. Deze vogelkers vormt door zijn snelle groei een bedreiging voor de overige (duin)flora. Een dag buiten werken in de natuur met een enthousiaste groep mensen. 

We gaan in de duinen Amerikaanse vogelkers verwijderen/uitsteken. Deze struik woekert in het gebied. Dit werk blijft nodig. We krijgen door het zagen bloemrijk duingrasland weer terug met duinviooltjes, kleine pimpernel en duinhagedissen. De imposante kastanje- en beukenlanen verklappen de historie van Duin en Kruidberg. Ooit werd het voormalige landgoed bewoond door rijke kooplui. Nu heeft de natuur er grotendeels weer bezit van genomen. Zo overwinteren er vleermuizen in de ijskelder en staan de bomenlanen en bermen in het voorjaar vol bloeiende stinzenplanten. Shetlandpony's en Schotse Hooglanders zorgen voor de begrazing. In de natte valleien is geplagd, waardoor er vrij zeldzame planten als parnassia, gentianen en duizendguldenkruid kunnen groeien.

Natuurliefhebbers die het leuk vinden om een dag buiten in de natuur bezig te zijn en een bijdrage willen leveren aan de natuur zijn van harte welkom! Ervaring is niet vereist. De werkdag duurt van 9.30 uur tot 15.30 uur. Verzamelen om 9.30 uur bij ingang Duin- en Kruidberg op de parkeerplaats. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie. We maken er een leuke dag van! Aanmelden bij Marc van Schie,06-22 5757 48 of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing