De VoorleesExpress zoekt versterking in Beverwijk

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - De VoorleesExpress Beverwijk van Bibliotheek IJmond zoekt nieuwe voorlezers! Met 1 uur per week lever je een waardevolle bijdrage aan de taalontwikkeling van een kind. Na een traject van 20 weken vier je het goede resultaat samen met het gezin. Het is leuk en zeer waardevol vrijwilligerswerk.

Boeken voorlezen, verhalen vertellen, gesprekjes voeren en taalspelletjes doen, vergroten de woordenschat van kinderen. Voor veel ouders zijn deze activiteiten niet vanzelfsprekend. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 9 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. Enthousiaste vrijwilligers bezoeken gedurende een half jaar wekelijks hun gezin. Ouders krijgen tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal.

Waardevol vrijwilligerswerk
De VoorleesExpress is niet alleen leuk voor het gezin, maar ook voor de vrijwilliger! Rick is sinds mei voorlezer. ‘Ik wilde iets terug doen voor de maatschappij. Ik heb alles: een baan, een huis, een vrouw en kinderen.  Andere mensen hebben dat niet allemaal. Ik wil deze mensen helpen. Inmiddels zijn mijn eigen kinderen groot en ik mis het voorlezen. De kinderen die ik voorlees zijn ook gek op taalspelletjes. De moeder doet enthousiast mee, zo leert zij ook steeds meer Nederlandse woorden.’ 

Feestje om voor te lezen
Ineke is voorlezer bij een gezin uit Afghanistan. Iedere week komt zij er thuis om met de jongens te lezen en taalspelletjes te doen. ‘Eind september ben ik gekoppeld aan een superleuk gezin met twee kinderen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het enthousiasme van de kinderen, maar ook hun vooruitgang. Ze zijn zo nieuwsgierig! Ik word elke week weer hartelijk ontvangen door de hele familie, vader, moeder en de twee kinderen. Ze gaan met kleine stapjes vooruit. Het is iedere week weer een feestje om ze te mogen voorlezen.’

Word voorlezer!
Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Sluit je dan aan bij de VoorleesExpress Beverwijk. Voorlezen is flexibel werk en leuk om te doen. En je helpt zo mee de kansen van kinderen vergroten. Na een introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. 

Meer info
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Getrainde vrijwilligers gaan samen met de ouders thuis aan de slag met taal en (voor)lezen. De VoorleesExpress wordt in Beverwijk uitgevoerd door Bibliotheek IJmond Noord. Meer weten? Kijk op https://www.bibliotheekijmondnoord.nl/Speciaalvoor/de-voorleesexpress.html of neem contact op met VoorleesExpress Beverwijk via 06 19404663.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing